Finance

Ook Eerste Kamer akkoord met bevriezen eigen risico

Het eigen risico in de zorg stijgt volgend jaar niet en blijft daardoor op 385 euro staan. De Eerste Kamer ging in de avond zonder stemming akkoord met de wetswijziging, die vorige week in gang werd gezet door de aanstaande coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De Tweede Kamer stemde er eerder op de dag al mee in.

Door het bevriezen van het eigen risico stijgt de zorgpremie wel extra volgend jaar, met ongeveer een tientje. Bij een debat in Tweede Kamer maandag liepen de gemoederen hoog op. De aanstaande oppositie kwam met drie voorstellen om het eigen risico te verlagen, de extra stijging van de zorgpremie te voorkomen en om de koppeling tussen de zorgkosten en het eigen risico uit de wet te halen. Maar de toekomstige regeringspartijen vinden het te kort dag voor zulke "fundamentele veranderingen" in het zorgstelsel.

Gezonde tegenzin

Het debat werd dinsdagmiddag nog even voortgezet, maar veel meer dan een herhaling van zetten werd het niet. Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) zei op dinsdag nog van alles geprobeerd te hebben om de formerende partijen over de streep te trekken, maar ze lieten zich niet op andere gedachten brengen. Uiteindelijk gingen de meeste oppositiepartijen in de Tweede Kamer met gezonde tegenzin akkoord met de wetswijziging. Alleen DENK stemde tegen.

In de Eerste Kamer klonk er nog wel kritiek op de spoedprocedure die gebruikt wordt om de wetswijziging er doorheen te krijgen. De wetswijziging moet voor 1 oktober in het Staatsblad staan, anders komt het te laat voor de zorgverzekeraars. Die stellen de komende weken de premies voor volgend jaar vast. Verzekeraar DSW was dinsdag zoals gebruikelijk de eerste. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn — www.gezondezorg.org

27 september 2017

Het eigen risico mag dan bevroren zijn, de stijging van de (curatieve) zorgpoliskosten gaat in grote lijnen onverminderd door, van € 773 pp/pj in 2006 tot € 1290 pp/pj in 2017. Zie de eerste interactieve grafiek op https://www.volkskrant.nl/wetenschap/tot-ieders-verrassing-verlaagt-dsw-zorgpremie-met-6-euro~a4518388/. Dat is, inclusief het gestegen eigen risico in die jaren (zie de tweede grafiek), meer dan een verdubbeling in 12 jaar tijd...

Top