Finance

Achmea voegt De Friesland en Zilveren Kruis samen

Achmea voegt op 1 januari 2018 de twee zorgonderdelen Zilveren Kruis en De Friesland samen. Onder de zorgdivisie die zo ontstaat vallen ook de activiteiten van Interpolis, ProLife, Avéro en OZF.

Aanleiding voor de samenvoeging zijn de tegenvallende resultaten bij FBTO Zorg, nu nog onderdeel van De Friesland. Het integreren van zowel De Friesland als FBTO Zorg in de divisie Zilveren Kruis is volgens Achmea de meest duurzame oplossing.

De samenvoeging van De Friesland met Zilveren Kruis was overigens vanaf het moment van de fusie tussen De Friesland en Achmea in 2012 voorzien. De ontwikkelingen bij FBTO hebben dit in een stroomversnelling gebracht.

De samenvoeging heeft geen gevolgen voor klanten, zo laat Achmea weten. De beide merken De Friesland en FBTO blijven bestaan en blijven gevestigd in Friesland.

Werknemers

Voor werknemers zijn de gevolgen nog niet helemaal duidelijk, zo schrijft de Leeuwarder Courant (LC). Door de fusie worden een aantal functies, waaronder op IT-gebied, overgeheveld van Zwolle naar Leeuwarden. Voor vestiging van Zilveren Kruis in Zwolle is eerder al besloten dat deze sluit in 2019. Een groot deel van de medewerkers verhuist dan naar Apeldoorn.

Bestuursvoorzitter Bert van der Hoek van De Friesland krijgt een plek in de directie van de zorgdivisie. Steven Hofenk, lid van de raad van bestuur van De Friesland moet op zoek naar een andere baan, maar blijft voorlopig in functie om de fusie te begeleiden, aldus LC.

Vakbond FNV is kritisch over de plannen van verzekeraar Achmea om de twee zorgdivisies samen te voegen. De bond denkt dat het samenvoegen van De Friesland en Zilveren Kruis "puur is gebaseerd op kostenoverwegingen". De bond hekelt de veroorzaakte onrust onder het personeel.

De voorgenomen samenvoeging moet nog worden goedgekeurd door De Nederlandsche Bank. (Skipr/ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top