ACTUEEL

'Wachttijden jeugd-ggz regio Utrecht te lang'

Bij zo'n 84 procent van alle instellingen voor jeugd-ggz in de regio Utrecht zijn de aanmeldwachttijden te lang. Kinderen en jongeren tot achttien jaar met een psychische aandoening moeten soms veertig weken wachten op een eerste intakegesprek.

Dit blijkt uit een inventarisatie van onderzoeksbureau MediQuest. 

De gemiddelde aanmeldwachttijd ligt voor ruim 84 procent van de instellingen en voor ruim 45 procent van de vrijgevestigden boven de landelijke treeknorm van vier weken. De aanmeldwachttijden lopen sterk uiteen tussen de verschillende ggz-aanbieders, van anderhalve week tot maximaal veertig weken. Zorgvragers hebben dus daadwerkelijk iets te kiezen, aldus de onderzoekers.

Treeknorm

De gemiddelde wachttijd vanaf de intake tot de start van de behandeling ligt wel ruim onder de landelijke treeknorm. Opvallend is volgens de onderzoekers dat voor 14,3 procent van de vrijgevestigden de behandelwachttijd hoger is dan de landelijke treeknorm, tegenover 2 procent van de instellingen.

Door te laat ingrijpen als gevolg van de te lange aanmeldwachttijd bestaat volgens MediQuest de kans dat de problematiek ernstiger en of complexer wordt. Met als gevolg dat de zorgvraag zwaarder wordt, het zorgtraject intensiever en de maatschappelijke kosten groter.

Openbaar

Het is de onderzoekers niet gelukt van alle jeugd-ggz-aanbieders in de regio Utrecht de wachttijden achterhalen. Bijna vijftig procent van de aanbieders heeft geen informatie over wachttijden openbaar gemaakt. 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Chipper

30 september 2017

Hallo, ik vind dit tendentieuze berichtgeving. Uit de publicatie/nieuws van MediQuest blijkt dat er helemaal geen informatie is over wachttijden bij de helft van de jeugd-GGZ aanbieders. Gerapporteerde percentages slaan dus op slechts de helft van de aanbieders. Dit wordt niet helder gemaakt. Je kunt niet veronderstellen dat "niet gerapporteerd" betekent " niet binnen de gestelde normen". Ook wordt in dit artikel slechts notie gemaakt dat Utrecht het landelijk gezien eigenlijk goed doet. Het negatieve wordt prominent gemaakt, terwijl dit relatief is en niet het hele verhaal....

Top