Gastvrijheid

Taskforce gaat ouderen helpen gezond te eten

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) wil een landelijke beweging op gang brengen om ouderen gezonder te laten eten. Hiertoe is op vrijdag 29 september de taskforce Gezond eten met ouderen opgericht.

Uitgangspunt van de beweging is dat gezond eten essentieel is voor ouderen om fit te blijven en gezond oud te worden. De taskforce wil hiervoor goede ideeën en initiatieven verzamelen en er meer bekendheid aan geven. Partijen als zorgaanbieders, supermarkten en groente- en fruitproducenten zouden zich bij de beweging moeten aansluiten, aldus VWS.

Van Rijn kondigde de komst van de taskforce in maart al aan, samen met de staatssecretaris van Economische Zaken. "Aandacht voor eten, samen eten en samen koken is niet alleen veel gezonder, maar is ook veel gezelliger. Dat alles heeft een positieve invloed op het welzijn van ouderen", aldus Van Rijn.

Janny van der Heijden, culinair publicist, is het boegbeeld van de beweging. "Een gezonde manier van eten zorgt er voor dat ouderen beter in hun vel zitten", zegt zij. "Niet alleen lichamelijk maar óók geestelijk." Van der Heijden zal in de komende periode op verschillende manieren aandacht besteden aan ouderen en het belang van gezond eten voor hen.

Leefstijl

Volgens VWS zijn al veel verschillende partijen bezig met het verbeteren van maaltijden en een gezonder aanbod voor ouderen. Zo komen er steeds meer sociale restaurants speciaal gericht op ouderen om hen uit hun isolement te halen en die een gezonde leefstijl promoten. Ook wordt steeds vaker op woongroepen van verpleeghuizen al samen gekookt. Verder zijn er zorgaanbieders die speciale afspraken maken met lokale groentenleveranciers.

Voor mensen thuis kunnen partijen als supermarkten, zorginstellingen en bedrijven uit de agro-food-sector veel betekenen om gezond en lekker eten voor ouderen makkelijker te maken, aldus VWS. Ook kunnen voedselproducenten nog meer werk maken van minder zout, suiker en vet in het eten.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top