ACTUEEL

KNOV krijgt kwakzalversprijs

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft haar Meester Kackadorisprijs 2017 toegekend aan de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV). De KNOV ontvangt de prijs vanwege haar onkritische houding over alternatieve behandelingen door verloskundigen, zo laat de vereniging weten.

Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij worden in de eerstelijns verloskunde regelmatig "dubieuze praktijken beoefend  zoals onderwaterbevallingen, water-injecties of TENS als pijnstiller tijdens de baring en zelfs full blown kwakzalverij zoals homeopathie, haptonomie, acupunctuur en moxa-branden (bij stuitligging). Ook schrijven sommige verloskundigen orthomoleculaire voedingssupplementen voor."

De meerderheid van de Nederlandse verloskundigen werkt wel op wetenschappelijke basis, stelt de vereniging, "maar de groep die zich te buiten gaat aan voornoemde hele en halve kwakzalverijen wordt door de KNOV niets in de weg gelegd. Hoe ver de KNOV soms afdwaalt van het reguliere pad blijkt uit het feit dat zij op haar website verwijst naar folders van de Nederlandse Vereniging Klassieke Homeopathie over homeopathie tijdens de zwangerschap."

De Vereniging tegen de Kwakzalverij reikt de  Meester Kackadorisprijs jaarlijks uit aan "instellingen, personen of ondernemingen die in belangrijke mate hebben bijgedragen aan de verspreiding in daad, woord of geschrift van kwakzalverij in Nederland".

De Meester Kackadorisprijs bestaat uit een diploma en een kunstwerk. De prijs wordt zaterdagmiddag uitgereikt op een symposium van de Vereniging  over alternatieve behandelingen in de huisartsenpraktijk.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

9 oktober 2017

Maar wie neemt de Vereniging tegen de Kwakzalverij en haar Meester Kackadorisprijs nog serieus dan? Leden van de KNOV staan met een warm hart dicht bij de (aanstaande) moeder met haar voorkeuren en wensen.

Top