Vastgoed

Start aanbesteding voor bouw medicijnagentschap in Amsterdam

Start aanbesteding voor bouw medicijnagentschap in Amsterdam

Het besluit over de nieuwe vestigingsplaats van het Europees Medicijnagentschap (EMA) is nog niet genomen, maar het Rijksvastgoedbedrijf heeft alvast een begin gemaakt met de aanbestedingsprocedure voor de bouw van het pand in Amsterdam. Als Nederland de vestiging van het EMA krijgt toegewezen, moet er namelijk snel een gloednieuw gebouw komen aan de Amsterdamse Zuid-as.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft via Tenderned een aanbesteding geopend voor de selectie voor het EMA. Bedrijven of consortia die zich aanmelden moeten aantonen dat zij genoeg ervaring hebben om “een perfect gebouw voor het EMA te bouwen en in te richten”. Ook twintig jaar lang onderhoud hoort bij de opdracht.

Alleen consortia die door de selectiefase komen, kunnen zich in de volgende fase inschrijven als het EMA naar Nederland komt. Met een klein aantal consortia volgen daarna gesprekken, tot de gunning in maart 2018. De oplevering van het pand is dan in 2019.

Het gebouw moet plaats bieden aan ongeveer negenhonderd medewerkers, afkomstig uit zo’n dertig landen. Daarnaast komen er elk jaar ongeveer 36 duizend bezoekers en zijn er vijfhonderd à zeshonderd internationale vergaderingen. Daarom moet het gebouw ook vergader- en congresvoorzieningen hebben.

Nieuwe geneesmiddelen

Het EMA is verantwoordelijk voor de kwaliteit en veiligheid van nieuwe geneesmiddelen voor mensen en dieren die op de Europese markt worden toegelaten. Nederland dingt samen met achttien andere landen naar de vestiging van het agentschap. Het EMA zit nu nog in Londen, maar gaat daar weg na het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top