ACTUEEL

Patiëntenfederatie vraagt opheldering regeerakkoord

De zorgparagraaf van het dinsdag gepresenteerde regeerakkoord lijkt op punten voor interpretatie open te staan. Patiëntenfederatie Nederland heeft vooral vragen bij de passages over medicijnen. De patiëntenorganisatie vraagt vier de onderhandelaars in een open brief om opheldering.

Het gaat de Patiëntenfederatie om de passage over bijbetalingen voor medicijnen en die over een besparing van 460 miljoen euro op het medicijnbudget:

-    De bijbetalingen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem worden voor deze kabinetsperiode in 2019 gemaximeerd op 250 euro per jaar per verzekerde.

-    We nemen maatregelen om de kosten van genees- en hulpmiddelen te beheersen, waaronder een scherpere inkoop en een herberekening van het geneesmiddelenvergoedingssysteem. Deze maatregelen leiden tot een besparing van ruim 460 miljoen euro per jaar.

"Bij de bijbetalingen vragen wij ons af wat u daarmee bedoelt", schrijft de patiëntenfederatie aan Mark Rutte (VVD), Sybrand van Haersma Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Seger (ChristenUnie). "Gaat het om eigen betalingen voor medicijnen die bovenop het eigen risico komen, waardoor dat eigen risico voor zieke mensen per saldo dus stijgt met 250 euro? Of gaat het om betalingen aan medicijnen die niet geheel worden vergoed en waarvoor u een maximum bedrag per patiënt wil afspreken? Als dat laatste het geval is dan is dat winst. Want er zijn nu patiënten die duizenden euro’s moeten bijbetalen."

Over de besparing van 460 miljoen vraagt de patiëntenfederatie: "Wat betekent dit voor patiënten en mensen die van hulpmiddelen afhankelijk zijn? Moeten straks alle patiënten die dure geneesmiddelen gebruiken overstappen op goedkope, maar soms minder goed werkende, medicijnen? En gaat u bij hulpmiddelen de keuzevrijheid inperken? Hoe verhoudt zich dat met de afspraak  dat bij de keuze van een hulpmiddel de vraag van de patiënt leidend is?"


0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top