ACTUEEL

Zwangerschap heeft invloed op donorbloed

Mannelijke patiënten die bloed krijgen van vrouwelijke donoren die zwanger zijn geweest hebben een lagere overlevingskans. Onderzoek onder 31.000 Nederlandse patiënten, uitgevoerd door Sanquin en het LUMC, toont een negatief statistisch verband aan. De oorzaak hiervan is nog niet bekend.

Overlevingskans

Het negatieve effect op de overlevingskans is vooral te zien bij mannelijke patiënten die jonger zijn dan 50 jaar. Wat het mechanisme hierachter is, weten de onderzoekers niet. De effecten zijn pas na een aantal jaren echt duidelijk en treden dus niet altijd direct na de transfusie op. Mogelijk speelt de voorgeschiedenis en de medische aanleiding voor de transfusie een rol. Sanquin en LUMC gaan dit in internationale samenwerking verder onderzoeken. Geslacht speelt nu geen rol bij de match voor het toedienen van donorbloed. Mogelijk gaat dit in de toekomst veranderen.

JAMA

Onderzoekers van het Jon J van Rood Center for Clinical Transfusion Research, een internationaal expertisecentrum voor epidemiologie en klinisch transfusie-onderzoek opgezet door Sanquin en het LUMC, hebben hun resultaten gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift JAMA, zo schrijft Sanquin op haar website.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top