ACTUEEL

Politieke bemoeienis aangifte medici UMC St Radboud

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) zou het “heel erg” vinden als de twee bedreigde medewerkers van het Medisch Centrum St Radboud (UMC) Nijmegen geen aangifte doen. “Dan zouden de daders hun straf ontlopen. Dat is onacceptabel”, zei ze vrijdag na afloop van de ministerraad.

Angst

Een arts en een verpleegkundige werden vorige week vrijdagavond bedreigd door twee jonge mannen, die eerder een voetganger hadden aangereden. De voetganger overleed in het ziekenhuis. De ziekenhuismedewerkers twijfelen nog of ze aangifte van het incident zullen doen, omdat hun naam dan bekend kan raken bij de daders.

Werkgever als beschermer

Anoniem aangifte doen is in deze zaak echter niet mogelijk. Volgens Ter Horst zijn er wel mogelijkheden om te voorkomen dat de persoonsgegevens in een vroeg stadium zijn te achterhalen. Zo kan de werkgever in plaats van de werknemer aangifte doen. Ook kan alleen het adres van de werknemer in de aangifte worden opgenomen of eventueel het personeelsnummer.

Aangifte niet anoniem

Uiteindelijk komen de namen van de aangevers echter wel in het strafdossier terecht, zodat de advocaat van de verdachte en daarmee ook zijn cliënt erover kan beschikken. Ook in deze zaak zullen de namen bekend moeten worden, erkende Ter Horst. Volgens haar is er sprake van een knelpunt, waarover politie en justitie overleggen. Een oplossing voor het probleem, waarover de Tweede Kamer eerder al is geïnformeerd, lijkt niet direct voorhanden. Desondanks moeten hulpverleners en anderen die slachtoffer worden van bedreiging of erger, zoveel mogelijk worden gestimuleerd daarvan aangifte te doen, aldus Ter Horst.

Doodslag

De twee verdachten zitten vast op verdenking van doodslag. Ze worden ervan verdacht een 50-jarige man uit Arnhem omver te hebben gereden met hun scooter.

Medici willen eerst 'rust'

Het Nijmeegse ziekenhuis wil vrijdag niet op het standpunt van Ter Horst reageren. “We hebben behoefte aan rust en hebben daarom tot na het weekeinde een mediastilte ingelast”, aldus een woordvoerster. (ANP)

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top