ACTUEEL

'Rutte vergiste zich over abortuspil'

Premier Mark Rutte vergiste zich toen hij vorige maand zei dat de coalitiepartijen geen afspraak hadden gemaakt over het beschikbaar maken van de abortuspil bij de huisarts. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold woensdag tijdens het debat over de regeringsverklaring.

Het vorige kabinet wilde dat vrouwen de abortuspil ook bij de huisarts konden krijgen. Rutte werd hier vorige maand in een debat door PvdA-leider Lodewijk Asscher naar gevraagd, nadat het ANP op 11 oktober had bericht dat het plan aan de formatietafel was gesneuveld. Dat er een streep door het plan is gezet, staat echter niet in het regeerakkoord.

"Ik las dat er afspraken zijn gemaakt over de abortuspil, maar dat die buiten het regeerakkoord zijn gehouden. Klopt dat?", vroeg Asscher op 12 oktober. "Nee, dat zegt me helemaal niks", was het antwoord van Rutte. Pechtold legde woensdag uit dat de premier de abortuspil verwarde met de NIP-test, een medische procedure waarmee tijdens de zwangerschap kan worden gescreend op ernstige aandoeningen.

Asscher laat weten de uitleg van Pechtold te geloven, maar is wel benieuwd naar de reactie van Rutte zelf. Die komt donderdag aan het woord. Het debat over de regeringsverklaring wordt dan voortgezet. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top