ACTUEEL

Patiënt krijgt meer eiwitten binnen dankzij nieuw voedingsconcept

Patiënten die meerdere keren per dag kleinere gerechtjes eten, krijgen meer eiwitten binnen en worden beter in hun energiebehoefte voorzien dan patiënten die drie maaltijden per dag nuttigen. Dit blijkt uit onderzoek van het Radboudumc, waar alle patiënten sinds vorig jaar zes keer per dag kleine gerechten aangeboden krijgen.

De nieuwe aanpak in het ziekenhuis is onderdeel van het zogeheten FoodforCare-programma, een initiatief van jonge kankerpatiënten, het Radboudumc en Maison van den Boer. Zes keer per dag gaan speciaal hiervoor opgeleide voedingsassistenten met kleine, eiwitrijke gerechten langs bij patiënten. De patiënt krijgt ter plekke uitleg over de samenstelling en kiest zelf wat hij wil eten. 

Onderzoekers van het Radboudumc wilden achterhalen hoeveel eiwitten en kilocalorieën de patiënten in de nieuwe situatie binnenkrijgen ten opzichte van het traditionele concept van drie keer per dag een maaltijd. Uit het onderzoek blijkt dat patiënten op de eerste opnamedag gemiddeld 79 procent van hun eiwitbehoefte binnenkregen met het FoodforCare-concept. Met drie maaltijden per dag was dit 59 procent. Hetzelfde patroon was te zien op dag vier van de opname.  

Energie

Patiënten kregen door het nuttigen van zes kleine gerechten bovendien een groter deel van hun energiebehoefte binnen, aldus de onderzoekers. De tevredenheid over de maaltijden bleef gelijk ten opzichte van het oude concept. Wel vonden patiënten de kleine maaltijden lekkerder ruiken en er beter uitzien.

Verder onderzoek moet aantonen of het nieuwe maaltijdconcept ook voor gezondheidsverbetering zorgt. Ook wordt gestart met onderzoek naar toepassing van het voedingsconcept in de thuissituatie. Dit met het oog op een goede voorbereiding en nazorg van de opgenomen patiënt.

Verspilling

Het Radboudumc wist met behulp van het voedingsprogramma ook grote stappen te zetten in het terugdringen van voedselverspilling. De verspilling nam in de periode van 2012-2014 af van 40 naar 11 procent, doordat patiënten direct aan het bed hun eten kunnen kiezen en er meerdere keren per dag kleinere gerechtjes worden aangeboden.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

10 november 2017

Dit lijkt wel een Lean droom!

Door op kwaliteit in te zetten, namelijk gezond en lekker, op de persoon toegesneden voeding is de verspilling (weggegooid voedsel) van 40% naar 11% gezakt, terwijl de kosten gelijk bleven, én het herstel van patiënten verbeterde.

Geheel onverwacht blijkt de ‘tapas’-achtige voedsel-toediening op zich ook nog eens gezondeidsbevorderend!

Als dat geen continu verbeteren is? Kwaliteitsverhoging in stapjes tegen lagere kosten!

Wie volgt?

Jorg Wiltink

10 november 2017

Dag Mauk. Fantastisch om je reactie te lezen. Zowel op voedingsgebied alsook maatschappelijk vlak boekt FoodforCare inderdaad mooie resultaten.

Wij werken dag en nacht aan ons doel om de voeding voor de patiënt te verbeteren. De bevindingen helpen ons en vooral de patiënt hier zeker bij.

Mocht je interesse hebben om eens een 'kijkje in onze keuken' te komen nemen, je bent van harte welkom!

Mauk van Heemstra ZorgSteedsBeter

16 november 2017

Wij gaan elkaar ontmoeten Jorg en daarna verklappen wij de Skipr lezers hoe Lean dit allemaal is!
;-)

Top