Finance

Zorgverzekeraar mag integrale geboortezorg financieel voortrekken

Zorgverzekeraar mag integrale geboortezorg financieel voortrekken

Zorgverzekeraars mogen een financiële prikkel geven om integrale bekostiging van geboortezorg te stimuleren. Dat schrijft minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) in reactie op Kamervragen van GroenLinks-Kamerlid Corinne Ellemeet en SP-Kamerlid Nine Kooiman.

De Kamerleden krijgen signalen van verloskundigen dat zorgverzekeraars voor integrale geboortezorg bij integrale bekostiging wel het maximumtarief – vastgesteld door de NZa – willen betalen, maar voor monodisciplinaire zorg niet. Bij integrale bekostiging worden alle zorghandelingen, van verloskundige, medisch-specialistische tot kraamzorg, via één integraal tarief bekostigd. Door gezamenlijke bekostiging moet de samenwerking tussen de zorgaanbieders verbeteren en dat moet de kwaliteit van zorg ten goede komen.

Hoewel steeds meer regio's in Nederland integrale bekostiging organiseren, is er ook nog protest. Verloskundigen vrezen voor medicalisering van de geboortezorg en afbraak van de keuzevrijheid van zwangeren. De NZa heeft zich echter sterk voor integrale geboortezorg met integrale bekostiging uitgesproken en de zorgverzekeraars hebben zich hier achter geschaard.

Met het invoeren van de zorgstandaard integrale geboortezorg is invoering van integrale geboortezorg verplicht. Het overgaan op integrale bekostiging is vrijwillig. Hiertoe heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen. Nu er signalen komen dat zorgverzekeraars de partijen die willen contracteren op basis van een integraal tarief, zetten GroenLinks en SP daar hun vraagtekens bij.

Volgens minister Bruins  (VVD) is het aan zorgverzekeraars om te bepalen welke vergoeding zij willen betalen voor welke zorg en hebben zij de maatschappelijke verantwoordelijkheid om de zorgkosten beheersbaar te houden. "Als verzekeraars verwachten dat zij binnen de integrale contracten betere afspraken kunnen maken over bijvoorbeeld de kwaliteit van zorg dan binnen monodisciplinaire contracten, dan is het denkbaar dat zij bereid zijn hiervoor ook meer te betalen", schrijft de minister.

Het stimuleren van integrale bekostiging is volgens de minister "iets anders dan het dwingen richting integrale bekostiging". "Verzekeraars zijn immers ook binnen de monodisciplinaire beleidsregels bereid om contracten aan te gaan. De NZa heeft de contractafspraken integrale bekostiging geboortezorg 2017 in kaart gebracht en zal dit de komende tijd ook blijven monitoren", aldus de bewindsman.


0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top