ACTUEEL

Steeds meer psychische klachten in huisartsenpraktijk

Steeds meer mensen met psychische klachten worden bij de huisarts behandeld. Inmiddels werken bijna alle Nederlandse huisartsenpraktijken met praktijkondersteuners ggz (POH’s-GGZ).

Dit blijkt uit het promotieonderzoek ‘Mental health care in general practice in the context of a system reform’ van Tessa Magnée, uitgevoerd bij het NIVEL. Zij promoveert op 15 november 2017 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Aanvullende zorg

De POH-GGZ neemt geen taken over van de huisarts, maar verricht aanvullende zorg aan mensen die anders niet in een huisartsenpraktijk zouden zijn geholpen of direct werden doorverwezen. Het is een  professional met expertise op het gebied van psychische problematiek. De POH-GGZ zoekt samen met patiënten uit wat er aan de hand is, en helpt hen tijdens een aantal gesprekken weer op weg. Zo kunnen steeds meer patiënten met (milde) psychische problemen binnen de huisartsenpraktijk behandeld worden. Zowel huisartsen als POH’s-GGZ zien steeds meer patiënten met psychische klachten op hun consults. In 2014 was dat 15 procent meer dan in 2010 die door de huisarts werden gezien, en het aantal patiënten bij de POH-GGZ werd twee keer zoveel.

Besparing

De versterking van de huisartsenzorg voldoet aan een vraag. De preventieve werking van het systeem van basis-ggz kan een kostenbesparing voor de hele ggz opleveren, omdat minder patiënten worden doorverwezen. Maar er moet nader worden onderzocht hoe groot de besparing is.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top