ACTUEEL

UMC Utrecht onderzoekt overbehandeling bij borstkanker

Het UMC Utrecht gaat onderzoek doen naar overbehandeling bij borstkanker. Het ziekenhuis krijgt hiervoor, samen met Philips en andere partners, 1,6 miljoen euro subsidie uit het Europese programma Horizon 2020.

Ruim 15.000 vrouwen krijgen jaarlijks de diagnose borstkanker. Doordat borstkanker veel verschillende vormen aanneemt, is het ziekteverloop bij iedere patiënt anders. Zelfs tumoren die ogenschijnlijk hetzelfde zijn, reageren verschillend op dezelfde behandeling. Toch zijn er in de toepassing van behandeling weinig verschillen. Dat leidt bij een deel van de patiënten tot overbehandeling.

"We kunnen met nieuwe technieken op het moment van de diagnose veel beter gaan voorspellen hoe tumoren zich gaan ontwikkelen waardoor de behandeling meer maatwerk is en tussentijds aangepast kan worden", zegt Kenneth Gilhuijs, associate professor en coördinator van het onderzoek in het UMC Utrecht. "Therapie moet intensief zijn als het moet, maar minder als het kan", aldus Gilhuijs.

LIMA

Het onderzoek van UMC Utrecht moet leiden tot een betere karakterisering van de kanker op genetische en functionele eigenschappen zowel bij de diagnose als tijdens de behandelingsfasen. Ook zal onderzocht worden hoe eventuele medicijnresistentie vroegtijdig kan worden ontdekt.

Het onderzoek is onderdeel van LIMA (Liquid Biopsies and Imaging for improved Cancer Care), een groot onderzoek waaraan verschillende ziekenhuizen en bedrijven in Europa deelnemen. Het heeft als doel om bij patiënten met onder andere borstkanker, op het moment van diagnose, met beeld- en bloedanalyse te voorspellen hoe de tumor reageert op de bestaande therapie.
.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top