ACTUEEL

Ex-beheerders Thomashuis beschuldigd van mishandeling

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) laat onderzoek doen naar mogelijke misstanden bij Thomashuis Middenmeer. De twee voormalige zorgondernemers die de locatie runden, zouden gehandicapte bewoners hebben mishandeld.

Een ouder van een bewoner van het Thomashuis zocht contact met De Drie Notenboomen (DDN), de franchiseorganisatie van het concept Thomashuizen, in september. Diegene meldde dat bewoners werden mishandeld door de twee zorgondernemers, een echtpaar, die de locatie beheren. Als gevolg hiervan haalden de ouders hun kinderen weg uit het Thomashuis en dienden verschillende ouders een klacht in bij de IGJ. Naar aanleiding van deze "overduidelijke vertrouwensbreuk tussen ouders en zorgondernemers" heeft DDN de franchiseovereenkomst met het echtpaar ontbonden.

De twee voormalige zorgondernemers hebben, zoals verplicht door de Wet Kwaliteit, Klachten en Geschillen Zorg, een melding gedaan bij de IGJ naar aanleiding van de klachten van bewoners. De inspectie heeft een onafhankelijke onderzoekscommissie opdracht gegeven om te achterhalen wat er exact aan de hand was in Thomashuis Middenmeer. Dit onderzoek wordt op dit moment afgerond. Woensdag meldde het Noordhollands Dagblad dat er aangifte is gedaan van mishandeling.

Nieuwe zorgondernemers

Intussen zijn de bewoners teruggekeerd naar Thomashuis Middenmeer en wordt er volop gezocht naar nieuwe zorgondernemers. DDN heeft interim-zorgondernemers aangesteld in Thomashuis Middenmeer "met het oog op het terugkeren van de rust" en het garanderen van een "warm en liefdevol thuis" voor de bewoners. De interim-zorgondernemers zullen met hun nieuwe team medewerkers het Thomashuis leiden tot er geschikte nieuwe zorgondernemers deze taak kunnen overnemen.

In een persverklaring schrijft DDN: "Incidenten zijn nooit uit te sluiten maar situaties zoals in Thomashuis Middenmeer – onafhankelijk van wat waar of onwaar is – passen niet bij de Thomashuizen." Verder noemt de organisatie het "bijzonder jammer" dat de inhoud van de klacht bekend is nog voor de IGJ het onderzoek heeft afgerond. "Dit heeft immers een impact op alle Thomashuizen." DDN benadrukt dat elk Thomashuis voldoet aan de verplichtingen van de wet en daarnaast onafhankelijk geëvalueerd wordt door ARGO (een onderzoeksbureau dat is gelieerd aan de Universiteit van Groningen).

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top