ACTUEEL

Verpleegkundig specialist verlicht druk op huisarts

Huisartsen zien de druk op het eigen spreekuur afnemen wanneer een Verpleegkundig Specialist (VS) of Physician Assistant (PA)patiënten met vaak voorkomende klachten behandelen. Ook spelen ze een belangrijke rol in de zorg voor ouderen. Dat staat in het onderzoeksrapport van Radboudumc IQ healthcare en stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg (KOH).

Uit het onderzoek blijkt dat de VS’en en de PA’s zorgen voor continuïteit in het team, meer tijd voor huisartsen voor patiënten met complexe zorgvragen, een betere monitoring van patiënten en meer verbinding met de wijk. Om die reden zien huisartsen en huisartsenposten het opleiden van VS en VP als een investering in de toekomst van hun praktijk of organisatie. Volgens de onderzoekers is het wel van belang dat zij eerst een plan maken met daarin een toekomstvisie voor de praktijk voordat zij beginnen met het opleiden. Nu is nog vaak de ambitie van een praktijkondersteuner of de vraag van de huisartsenpost leidend.

Knelpunten

De onderzoekers volgden 32 huisartspraktijken en huisartsenposten om meer inzicht te krijgen in de kansen en knelpunten bij het opleiden en het inzetten van een VS of een PA. Volgens de onderzoekers zijn er ook aandachtspunten bij de opleiding: een onduidelijke positie van de VS en de PA in de praktijk, het ontbreken van richtlijnen hoe de VS en PA in te zetten en een opleiding die te veel gericht is op de zorg in het ziekenhuis. Daarnaast verdienen de VS en de PA zich tijdens hun studie maar deels terug.

De onderzoekers pleiten voor een breed gedragen visie op de positie van de VS en de PA in de huisartsenzorg die uit gaat van de toekomstige zorgvraag van de patiënt en de organisatie van de zorg. Duidelijkheid over de meerwaarde, rol en taken van de VS en de PA geeft richting aan het curriculum van de opleidingen en biedt huisartsen, managers, beleidsmakers en (aankomend) VS'en en PA’s praktische handvatten.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top