ACTUEEL

Zorginstelling Social Care moet werk staken

Social Care in Nieuwleusen moet binnen twee weken de zorg van de cliënten overdragen. Zolang Social Care niet voldoet aan de randvoorwaarden voor goede zorg, mag de instelling geen zorg verlenen. Dat staat in de derde aanwijzing die de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) aan Social Care heeft opgelegd.

Social Care levert zorg aan cliënten met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek. Het gaat om ambulante woonbegeleiding, 24-uurs zorg, dagbesteding en individuele zorg. Op het moment van het meest recente inspectiebezoek had Social Care vijf cliënten.

De inspectie ziet onder meer dat Social Care geen passende 24-uurszorg en -begeleiding verleent. Ook heeft het personeel geen opleiding gevolgd die past bij de doelgroep en houden de medewerkers de cliëntdossiers niet goed bij. Bovendien registreert en analyseert Social Care meldingen van incidenten onvoldoende, waardoor zij niet de juiste verbetermaatregelen nemen.

De inspectie schrijft dat het zo niet langer kan. "Er is sprake van een voortdurende risicovolle situatie, zonder zicht op verbetering. Daarom moet Social Care de zorg van de cliënten overdragen. De instelling mag geen nieuwe cliënten aannemen zolang Social Care niet verbetert."

Aanwijzing

De inspectie legde in mei een eerste aanwijzing op aan Social Care, nadat tekortkomingen in de zorgverlening waren geconstateerd. In augustus kreeg Social Care een tweede aanwijzing. De zorginstelling had na de eerste aanwijzing nieuwe cliënten aangenomen, waardoor de werklast van medewerkers was toegenomen. De inspectie besloot dat Social Care eerst de zorg aan de bestaande cliënten moest verbeteren. Daarom mocht het bedrijf geen nieuwe cliënten aannemen. Ook legde de inspectie een last onder dwangsom op, om de verbeteringen alsnog af te dwingen.

Bij het recente bezoek in november zag de inspectie dat de situatie nog altijd niet is verbeterd. De risico’s voor de cliënten zijn nog steeds te hoog, aldus IGJ. Daarom is er een derde aanwijzing opgelegd. Social Care moet de zorg voor de cliënten binnen twee weken hebben overgedragen.  

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top