ACTUEEL

Inspectie legt Social Care last onder dwangsom op

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft Social Care een last onder dwangsom opgelegd. De zorginstelling in Nieuwleusen heeft niet voldaan aan de aanwijzing van 16 mei.

Social Care verzorgt ambulante woonbegeleiding, 24-uurs zorg, dagbesteding en individuele zorg aan cliënten met een verstandelijke beperking en/of psychiatrische problematiek. 

De IGZ legde in mei een eerste aanwijzing op aan Social Care. De inspectie had een aantal tekortkomingen in de zorgverlening geconstateerd. Zo was er geen 24-uurszorg die past bij de behoefte van de cliënten en was er geen begeleiding die paste bij het profiel van de cliënt. Ook waren woningen waar cliënten verbleven ernstig vervuild, waren cliëntdossiers niet compleet en was er geen goede registratie en analyse van incidenten. Tot slot was er onvoldoende geschoold personeel voor de doelgroep en was er geen duidelijk beleid over vrijheid-beperkende maatregelen. 

Social Care moest alle tekortkomingen binnen twee maanden herstellen. Dat is niet gebeurd, meldt IGZ.

Tweede aanwijzing

Vorige week kreeg Social Care een tweede aanwijzing. De zorginstelling had na de eerste aanwijzing nieuwe cliënten aangenomen, waardoor de werklast van medewerkers was toegenomen. IGZ besloot dat Social Care eerst de zorg aan de bestaande cliënten moet verbeteren. Daarom mag het bedrijf voorlopig geen nieuwe cliënten aannemen.

Social Care krijgt twee weken om aan de last te voldoen. Doet ze dit niet, dan moet de instelling - per week dat niet wordt voldaan - een dwangsom betalen van vijfduizend euro. Dit met een maximum van vijftigduizend euro.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top