ACTUEEL

CDA wil meer huisartsen in buitengebieden

Het tekort aan huisartsen in de buitengebieden moet worden aangepakt. Regeringspartij CDA wil dat de minister voor Medische Zorg, de provincies en zorgverzekeraars beter samenwerken om het probleem op te lossen. Voor beginnende artsen bijvoorbeeld moet het aantrekkelijk worden in buitengebieden te gaan werken.

In onder meer de provincies Friesland en Zeeland is in meerdere gemeenten een stop op patiënten, omdat huisartsen overbelast zijn. Het is een zeer zorgelijke en gevaarlijke ontwikkeling wanneer mensen niet meer terecht kunnen bij een huisarts, aldus CDA-Tweede Kamerlid Joba van den Berg in het tv-programma Radar. Blijkbaar zijn er gebieden waar huisartsen niet graag willen werken, of de partner slecht een baan kan vinden, constateert zij.

Het ministerie wil er door onderzoek achter komen waarom huisartsen zich wel of niet willen vestigen in een bepaald gebied. Dan kan er naar gerichte oplossingen worden gekeken. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

hans hof

20 maart 2018

Het probleem van de te geringe aantrekkelijkheid voor de komst van voldoende huisartsen naar krimpgebieden en dunbevolkte gebieden kan uitsluitend worden opgelost door de leefbaarheid in deze gebieden in alle opzichten weer op te krikken. Dat vergt een samenhangend beleid gericht op de bevordering van welzijn, werk, winkelen en wonen ( de 4 W's) ondersteund door een goede vervoerinfrastructuur. Aan deze vereisten kan niet niet alleen door toepassing van het marktmechanisme worden tegemoet gekomen. De rijksoverheid zal op dit gebied een sturende rol moeten gaan spelen want decentralisatie naar de lagere overheden (Provincie, Regio, Gemeente) of brancheorganisaties (LHV, KNMP, e.d.) en zorgverzekeraars levert uitsluitend deeloplossingen en schiet daarmee tekort. Evenmin zal kunnen volstaan met financiering uit private bronnen. Een visie betreffende een gestapelde integrale oplossing zal voor de zomer te lezen zijn in Farma Magazine.
Hans Hof, HMC/Profs4Zorg, Nederhorst den Berg

Top