ACTUEEL

KNVB start hersenschuddingkliniek voor voetballers

De KNVB is samen met het VUmc en het AMC een polikliniek gestart voor voetballers die een hersenschudding oplopen. Op het Sport Medisch Centrum in Zeist houden artsen en therapeuten multidisciplinaire spreekuren voor topsporters en amateurvoetballers.

Huisartsen uit het hele land kunnen voetballers doorverwijzen naar polikliniek voor begeleiding en vragen over sport en hersenschuddingen. Er werken sportartsen, neuropsychologen en manueel therapeuten, zo schrijft Medisch Contact.

Hoofdpijn

Ongeveer vierduizend keer per jaar loopt een voetballer een hersenschudding op. Daarvan komen er ongeveer vijfhonderd op de SEH terecht. Meestal verdwijnen de klachten na een dag of tien, maar  sommige patiënten blijven met problemen als hoofdpijn, concentratiestoornissen en duizeligheid zitten.

De polikliniek begeleidt spelers naar een veilige terugkeer op het veld. Vaak beginnen ze te vroeg weer te voetballen, met het risico op weer een klap terwijl de hersenen nog niet helemaal zijn hersteld. Dat kan tot grote schade leiden.

Koppen

De KNVB gaat samenwerken met het Neuroscience-onderzoekscentrum van VUmc en AMC om klinische bevindingen direct terug te koppelen naar de wetenschap. In het Sport Medisch Centrum loopt al onderzoek naar het effect van koppen op de ontwikkeling van jeugdspelers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top