ACTUEEL

Ziekenhuizen herinneren patiënten met SMS-service aan afspraak

Het Medisch Spectrum Twente (MST) en Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) gaan patiënten met een SMS-bericht herinneren aan afspraken in het ziekenhuis. Hiermee hopen de ziekenhuizen te voorkomen dat mensen niet komen opdagen.

Met deze SMS-service attenderen ZGT en MST patiënten extra op hun afspraak. ZGT helpt bovendien patiënten makkelijker de weg naar hun afspraak te vinden door een link mee te sturen waarop patiënten online de route naar hun afspraak in het ziekenhuis kunnen zien. Het Deventer Ziekenhuis biedt al geruime tijd een SMS-herinnering aan. Met effect: het percentage mensen dat niet komt opdagen is in het ziekenhuis gedaald tot onder het landelijk gemiddelde.

Alleen al bij MST in Enschede gaan zo’n 20 duizend afspraken per jaar niet door doordat patiënten niet op komen opdagen zonder tijdig af te zeggen. Met een zo goed mogelijke informatievoorziening aan patiënten die past bij deze tijd hopen de Twentse ziekenhuizen de dienstverlening te verbeteren en zo het aantal ‘no shows’ terug te dringen. Het MST stuurt al langer vlak voor de datum waarop de afspraak plaatsvindt een herinneringsmail.

Boete

Sinds 2011 mogen ziekenhuizen een boete sturen (van circa 45 euro) naar patiënten die niet komen opdagen. De Twentse ziekenhuizen kiezen er bewust voor om in eerste instantie geen rekeningen te sturen. Liever zetten zij alles op alles om hun patiënten maximaal te informeren en te herinneren aan hun geplande afspraak.

Het niet komen opdagen, of het te laat afzeggen van een ziekenhuisafspraak is een landelijk probleem. Bij ongeveer 6 procent van alle ziekenhuisafspraken in Nederland komt de patiënt niet opdagen. Hiermee is landelijk jaarlijks een bedrag gemoeid van minstens 300 miljoen euro, een bedrag dat in veel gevallen voor rekening komt van het ziekenhuis.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top