ACTUEEL

Haga onderzoekt inbreuk medisch dossier Barbie

Tientallen medewerkers van het Haga-ziekenhuis in Den Haag hebben ongeoorloofd het medisch dossier bekeken van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie. Het ziekenhuis doet intern onderzoek naar de kwestie. De Jong werd begin dit jaar met spoed opgenomen in het ziekenhuis nadat ze een zelfmoordpoging zou hebben gedaan.

Een woordvoerder van het ziekenhuis bevestigt donderdag berichtgeving hierover door EenVandaag, dat van de kwestie op de hoogte is gebracht door een tipgever via klokkenluidersite Publeaks.

Het dossier van Barbie is door de medewerkers ingezien via het ziekenhuisinformatiesysteem Chipsoft. Het bekijken van medische privégegevens mag echter alleen als er een medische betrokkenheid is bij die patiënt. Hoewel het onderzoek nog tot half april duurt, is het volgens de woordvoerder nu al wel duidelijk dat deze interne richtlijn door tientallen medewerkers niet is nageleefd.

Mogelijk ontslag

"Wij zijn hier echt van geschrokken", aldus de zegsman. Het ziekenhuis gaat medewerkers die de regels hebben overtreden daarop aanspreken. Werknemers die voor de eerste keer in de fout zijn gegaan krijgen een waarschuwing. Maar tegen personeel dat vaker in de fout is gegaan, worden disciplinaire maatregelen getroffen, mogelijk zelfs ontslag, aldus de woordvoerder.

Dat regels zijn overtreden, was al bekend bij het ziekenhuis voordat de klokkenluider naar buiten trad. "Dit kwam aan het licht bij periodieke controles die wij uitvoeren."

Onderzoek

Het ziekenhuis heeft Barbie van de situatie op de hoogte gesteld. Het Haga-ziekenhuis heeft melding gedaan bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Die is inmiddels een onderzoek begonnen naar de inbreuk van het medisch dossier. "Het datalek is bij ons gemeld. We kijken ernaar, daar is een vaste procedure voor", laat een woordvoerster weten. 

Volgens privacywaakhond AP mogen alleen medewerkers die rechtstreeks betrokken zijn bij de behandeling het medisch dossier inzien. En ook alleen maar dat deel van het dossier dat nodig is voor de behandeling. Zorginstellingen moeten volgens de woordvoerster organisatorische en technische maatregelen nemen om te waarborgen dat niet iedereen in medische dossiers kan snuffelen. Zo moet er een logboek worden bijgehouden zodat achteraf gezien kan worden wie welke pagina's op welk moment heeft bekeken.

Datalekken

De woordvoerster van AP kon niet zeggen hoe vaak het voorkomt dat onbevoegde zorgmedewerkers hun neus steken in dossiers van patiënten. "De zorg staat wel al jaren in de top-drie van meldingen van datalekken". Die lekken worden vermoedelijk vooral veroorzaakt door onbeveiligde verbindingen en menselijke fouten.

De Patiëntenfederatie denkt dat het vaker voorkomt dat onbevoegde medewerkers in patiëntendossiers kijken. "De ontslagprocedures van medewerkers hierover zijn terug te vinden op internet", zegt een woordvoerster. Zij noemt de kwestie in het Haga-ziekenhuis "buitengewoon onzorgvuldig". Volgens de patiëntenorganisatie heeft het Haga-ziekenhuis een "cultuurprobleem", gezien de grote aantallen mensen die ongeoorloofd in het dossier hebben gekeken. 

Tweede Kamerlid Sharon Dijksma wil dat minister Bruno Bruins (Medische Zorg) het Haga-ziekenhuis op het voorval aanspreekt. Dijksma wil verder van de minister weten of dit meer mensen overkomt en of de Inspectie voor de Gezondheidszorg niet moet ingrijpen. Ook vraagt ze Bruins of hij reden ziet voor strengere regels voor de toegang tot patiëntgegevens. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top