ACTUEEL

Klink overtuigt Senaat niet van bestuurlijke boete

De bestuurlijke boete in de gezondheidszorg staat nog steeds ter discussie in de Eerste Kamer. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zou de boete kunnen opleggen aan zorginstellingen die tekort schieten. Minister Ab Klink moet na een debat met de Eerste Kamer op dinsdag 9 februari aanvullende informatie per brief verstrekken. Dat meldt de Eerste Kamer der Staten-Generaal.

Groen licht

De bestuurlijke boete is een middel voor de IGZ om de kwaliteit en samenhang in zorginstellingen te verbeteren. De Eerste Kamer wil meer inzicht over onder meer de verhouding tussen de geheimhoudingsplicht van medici en de Wet Openbaarheid van Bestuur. Na bespreking van de informatie van de minister volgt volgende week het eventuele groene licht voor de afhandeling van het wetsvoorstel.

Privacy patiënten

Kim Putters, woordvoerder van de PvdA, is teleurgesteld dat Klink patiënten niet het recht wil om inzage in hun patiëntgegevens te weigeren. Volgens de minister is de privacy van patiënten voldoende gewaarborgd door de geheimhoudingsplicht van medici. De IGZ heeft deze gegevens ook nodig voor thematische onderzoeken, stelde de minister. Eerste Kamerlid Paula Swenker van de VVD vraagt zich af of de garantie van de minister inderdaad voldoende bescherming biedt. Rechters laten volgens Swenker de ene keer de geheimhouding zwaarder wegen en de andere keer de openbaarheid.

Initiatieven werkvloer

Karel Leunissen van het CDA meent dat er geen stok achter de deur, in de vorm van een boete, nodig is, maar dat de gezondheidszorg zelf voldoende initiatieven neemt op het gebied van kwaliteitsbewaking en –verbetering.

OM versus IGZ

De Eerste Kamer vraagt zich af of het Openbaar Ministerie (OM) en de IGZ elkaar niet voor de voeten zullen lopen. Het OM kan in sommige gevallen immers ook tot strafvervolging overgaan, dan is inmenging van de inspectie wellicht niet nodig. Het OM en de IGZ hebben inmiddels afspraken gemaakt om dubbele straffen te voorkomen. Het OM komt in actie als de patiënt in gevaar is of kan zijn geweest bij medische handelingen. Overige zaken vallen onder de verantwoordelijkheid van de IGZ, die dan een bestuurlijke boete kan opleggen.

>> Skipr daily <<

Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief. U kunt de Skipr daily personaliseren door zelf de voor u interessante rubrieken te kiezen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top