ACTUEEL

Minder complicaties in ziekenhuis dat prostaatoperatie vaker uitvoert

In ziekenhuizen die meer honderd dan prostaatverwijderingen uitvoeren is de kans op urine-incontinentie kleiner dan in ziekenhuizen die minder patiënten opereren. Dit blijkt uit onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) onder ruim 1.800 patiënten.

De resultaten van het onderzoek zijn dinsdag gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Niet eerder is in Nederland voor een dergelijk groot aantal patiënten de relatie tussen incontinentie en prostaatverwijdering onderzocht.

Aanleiding voor het onderzoek waren door ZN en Zilveren Kruis geconstateerde aanwijzingen voor een flink verschil in neveneffecten bij prostaatverwijdering. Urine-incontinentie is van die neveneffecten een van de meest voorkomende. ZN heeft vervolgens in samenwerking met de NVU en Vektis het gebruik van incontinentiemateriaal na prostaatverwijdering op landelijke schaal onderzocht. Ze gebruikten hierbij declaratiedata van zorgverzekeraars CZ, Menzis, VGZ en Zilveren Kruis.

Volumenorm

Uit het onderzoek komt naar voren dat de kans op incontinentie afneemt wanneer ziekenhuizen minimaal honderd patiënten opereren. Dit resultaat ondersteunt volgens de initiatiefnemers het besluit van de NVU dat ziekenhuizen een minimaal aantal prostaatverwijderingen voor prostaatkanker per jaar moeten verrichten.

De NVU hanteert momenteel vijftig prostaatverwijderingen per jaar als minimumnorm. Dat aantal wordt in 2019 waarschijnlijk opgeschroefd naar honderd operaties per ziekenhuis per jaar. "Binnen de NVU heeft het registreren en verbeteren van kwaliteit van zorg ook de hoogste prioriteit", zegt NVU-voorzitter Peter Mulders. "Als blijkt dat door meer prostaatoperaties te verrichten de kans op incontinentie kan verminderen, moeten we dat als urologen organiseren. Daar heeft de patiënt tenslotte baat bij."

Data

ZN laat weten ook bij andere aandoeningen op eenzelfde wijze tot inzicht in de uitkomsten van zorg te willen komen. Wout Adema, directeur Zorg van ZN: "Zorgverzekeraars streven naar de beste kwaliteit van zorg voor hun verzekerden. Dit onderzoek is een sterk voorbeeld van hoe artsen en zorgverzekeraars door gezamenlijk gebruik van data met elkaar kunnen optrekken om dit waar te maken. Wij nodigen ook andere zorgverleners uit om deze uitdaging met ons aan te gaan."

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Joris Jaspers

11 april 2018

Nu maar hopen dat ziekenhuizen onderling afspraken gaan maken wie deze operatie in de toekomst gaan uitvoeren en niet allemaal proberen de minimum norm van 100 te gaan halen.
Want dat helpt overbehandeling in de hand en zal ten koste gaan van andere, minder belastende en vaak effectievere behandelmethoden.

Jan Lagendijk

11 april 2018

Eens met Joris Jasper. Uiteindelijk gaat het er om hoe de intercollegiale toetsing geimplementeerd is. Is er genoeg communicatie over en weer tussen de chirurgen om als team de beste kwaliteit te borgen. Durven collega's elkaar aan te spreken op fouten en op niet optimale procedures. Worden de complicaties gemeten gerelateerd aan de individuele chirurgen en gezamenlijk besproken. Als dit geimplementeerd is dan krijg je kwaliteit, een beter gegarandeerde kwaliteit dan bij grote aantallen operaties.

Veronica van Nederveen

11 april 2018

Het wordt tijd voor Goed Bestuur!
De zorg is er voor de patiënt en niet andersom.
Veronica van Nederveen
www.patientenstem.nu

Top