ACTUEEL

Subsidie van 17 miljoen voor elektronenmicroscopie

De Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderwijs (NWO) geeft een subsidie aan vijf UMC’s en acht universiteiten om een netwerk voor elektronenmicroscopie te ontwikkelen. Het netwerk, NEMI, krijgt daarvoor 17 miljoen euro.

Dat meldt het UMC Utrecht op 12 april. UMC Utrecht is coördinator van het netwerk. Met het subsidiebedrag kunnen de wetenschappers verschillende technieken op het gebied van elektronenmicroscopie bundelen en zo meer te weten komen over de samenstelling en samenhang van de biologische en materiële microwereld. Met elektronenmicroscopie (EM) zijn de allerkleinste bouwstenen van het leven – bijvoorbeeld moleculaire mechanismen van ziekten – gedetailleerd te bekijken.

Apparatuur

Er zijn verschillende EM-technieken. Binnen NEMI (Netherlands Electron Microscopy Infrastructure) worden alle technieken gebundeld en uitgewisseld. Door samen keuzes te maken wie welke expertise beheert, kan de EM apparatuur gericht en gezamenlijk worden aangeschaft en gebruikt. Een elektronenmicroscoop kost enkele miljoenen in aanschaf en heeft hoge onderhoudskosten. De NWO-subsidie zal gebruikt worden voor aanschaf van de nieuwste EM apparatuur, het ontwikkelen van de volgende generatie microscopen en het faciliteren van EM voor een brede groep gebruikers.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top