Vastgoed

Eerste aardbevingsbestendige zorggebouw in Groningen

In Middelstum is het eerste aardbevingsbestendige zorggebouw in Groningen in gebruik genomen. Tien cliënten van Stichting De Zijlen krijgen in de Fraamhof appartementen met eigen voorzieningen.

Dat maakt Aedes, vereniging van woningcorporaties, bekend op 23 april. Woongroep Marenland verbouwde het pand en maakte het aardbevingsbestendig. De muren zijn versterkt met staalconstructies en er zijn extra stabiliteitswanden geplaatst die het gebouw sterker maken.

Vertraging

Het meest opvallende element in het gebouw is de nieuwe kap met veel steilere daken. Dat maakt de onderbouw stabieler. Maar de bouw daarvan was bewerkelijk. Het doorrekenen van de versterkingsmaatregelen vroeg de nodige tijd en geduld. De bouw liep uiteindelijk twee jaar vertraging op.

Pilot

De plannen voor de verbouwing lagen er al langer. Het werd onderdeel van een pilot voor het bouwkundig versterken van woningen van woningcorporaties in het aardbevingsgebied. De woningen van Woongroep Marenland liggen daar allemaal in. Voor De Zijlen is het project halverwege. Een gebouw aan de Esdoornlaan is het volgende pand dat wordt aangepakt en bouwkundig versterkt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top