Tech

App zoekt snel door klinisch kankeronderzoek

Er is zoveel klinisch onderzoek naar kankerbehandelingen dat oncologen en patiënten met kanker door de bomen het bos niet zien. Met de MTB-app, ontwikkeld door het AMC en het Radboudumc, komt daar een einde aan. In de app zijn alle oncologische trials in Nederland en onze buurlanden makkelijk te doorzoeken. Zo kunnen patiënt en onderzoek elkaar snel vinden.

Dat melden het AMC en het Radboudumc in een gezamenlijk persbericht. De app komt voort uit het werken met Moleculair Tumor Boards (MTB’s), een nieuwe overlegvorm tussen medisch specialisten van verschillende disciplines die kijken naar het moleculair profiel van kankersoorten. Tumoren op verschillende plekken in het lichaam kunnen dezelfde molecuulstructuren hebben en dat biedt perspectieven op nieuwe behandeling.  

Biomarkers

Dan is het belangrijk om te kunnen kijken welke beschikbare klinische trials er zijn gericht op specifieke biomarkers of andere moleculaire kenmerken. Er zijn online databases met overzichten van alle kankerstudies, maar die zijn meestal alleen op de titel van de trial te doorzoeken. De MTB-app zoekt snel door de volledige teksten van 1700 trials in Nederland, België en Duitsland. Als een arts het soort kanker en de soort afwijking invoert, zet de app de studies op een rij. Dat biedt vooral uitkomst bij patiënten met een zeldzame vorm van kanker, en dat zijn er steeds meer.

De MTB-app wordt gefinancierd door het Citrienfonds-programma 'Naar regionale oncologienetwerken'. Het Citrienfonds van de NFU en ZonMw helpt duurzame en breed inzetbare verbeteringen in de gezondheidszorg te ontwikkelen. De app kan worden gebruikt door zorgverleners en patiënten en is gratis te downloaden via de Apple App Store en de Google Play Store. 

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Veronica van Nederveen

29 april 2018

Mooi dat deze app er is.
Patiënten hebben er pas echt iets aan als de toegang tot de informatie patiëntvriendelijk is én de inhoud te begrijpen. Voorop gesteld dat de dokter de informatie zelf kent en met de patiënt deelt. Dit zijn essentiële voorwaarden voor de gewenste goede zorg. Zover is het nog niet. Zie ook DCRF https://dcrfonline.nl/wp-content/uploads/sites/12/2018/04/Adviesrapport-patiëntvriendelijke-info-mwo.pdf
Veronica van Nederveen
DCRF werkgroep werving proefpersonen

Top