ACTUEEL

NZa gaat hele team betalen voor orgaanuitname na overlijden

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) verleent per 1 juli 2018 een nieuwe subsidie voor de beschikbaarheid van drie teams die orgaanuitname na overlijden uitvoeren. De betrokken umc’s krijgen vanaf die datum betaald voor het hele team dat zich bezighoudt met de uitname, terwijl voorheen alleen de chirurgen werden betaald.

Vanaf 1 juli wijzigt de regio-indeling waarbinnen de zelfstandige uitname teams (ZUT) de orgaanuitnames uitvoeren en hier hoort een aangepaste bekostiging bij. Het gaat om de ZUT’s van het Erasmus MC, het UMC Groningen en Radboudumc. Zij ontvangen de aangepaste beschikbaarheidbijdrage voor zogenoemde post mortem orgaanuitname (PMO). Het LUMC (Leiden) en MUMC (Maastricht) leveren personeel aan Erasmus MC en Radboud UMC voor hun teams.

De NZa heeft naar eigen zeggen nauw samengewerkt met de vijf umc’s om tot een goede, kostendekkende subsidie te komen hebben we. Doordat de ziekenhuizen bruikbare informatie hebben aangeleverd, is de zorgautoriteit erin geslaagd om de beschikbaarheidbijdrage op korte termijn aan te passen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top