ACTUEEL

GGZ Nederland en ZN regelen extra inkoop beveiligde ggz

GGZ Nederland en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben afspraken gemaakt over de inkoop van beveiligde ggz. Dat moet er voor zorgen dat er straks voldoende capaciteit is voor de doelgroep. GGZ Nederland verwacht dat er behoefte is aan zo’n 150 extra bedden.

Dat meldt het Ministerie van Veiligheid en Justitie op haar website. De belangrijkste afspraak is de toezegging van de zorgverzekeraars dat beveiligde ggz altijd vergoed wordt, ook wanneer het bestaande contractuele afspraken overschrijdt. Daarnaast zijn er een aantal afspraken gemaakt over de inkoop van zorg. Hierbij is met name geprobeerd de coördinatie van inkoop te verbeteren, want die is nu nog teveel versnipperd waardoor er geen zicht is op de beschikbare capaciteit.

Overzicht

Vanaf 18 mei komt er een landelijk overzicht van de benodigde zorg, als zorgaanbieders hun voorstellen voor extra capaciteit hebben ingediend bij de zorgverzekeraars. Die bepalen vervolgens waar extra plaatsen worden ingekocht. De zorgaanbieders maken daarvoor afspraken met de marktleider in de regio, andere zorgverzekeraars volgen die. Er wordt gewerkt aan een NZa-prestatie beveiligde zorg, zodat die overal op dezelfde manier kan worden geregistreerd.

Veldnorm

De afspraken lopen vooruit op een veldnorm die  GGZ Nederland en ZN, samen met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en de ministeries van VenJ en VWS, hebben opgesteld. Daarin staat de zorg beschreven voor mensen die een gevaar vormen voor zichzelf of voor anderen maar die niet worden behandeld in een strafrechtelijk kader. Die vindt veelal plaats in forensische klinieken, maar wordt vergoed vanuit de zorgverzekeringswet. Die norm wordt pas in 2020 actief.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top