ACTUEEL

Patiënt wil niet achteraf verrast worden door extra kosten

Veel patiënten zeggen pas achteraf te worden geïnformeerd de bijkomende, niet-medische kosten in ziekenhuizen, terwijl ze liever vooraf willen weten wat deze kosten zijn. Dit blijkt uit een onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland.

De bijkomende kosten kunnen flink verschillen, blijkt uit het onderzoek van de Patiëntenfederatie onder zesduizend mensen die hun ervaring deelden over in totaal 74 ziekenhuizen. Zo is televisie soms gratis, terwijl elders bijna tien euro per dag moet worden betaald. Academische ziekenhuizen lijken iets patiëntvriendelijker dan gewone ziekenhuizen, volgens de belangenbehartiger zijn koffie, thee en internet er vaker gratis.

Patiënten begrijpen doorgaans wel dat er voor sommige diensten moet worden betaald, zoals televisie, internet, koffie of parkeren. Maar ze willen dat graag weten voor ze naar het ziekenhuis gaan. Meer dan 70 procent van de patiënten zegt niet op de hoogte te zijn gesteld dat koffie en thee niet gratis zijn, zo’n 66 procent zegt vooraf niet te hebben vernomen dat er betaald moet worden om de auto te parkeren.

Grootste bijkomende kostenpost

Parkeren is voor de meeste mensen de grootste bijkomende kostenpost. Mensen begrijpen over het algemeen wel dat er moet worden betaald om de auto te stallen, maar zeggen dat ziekenhuizen dit beter moeten bekendmaken. Ook vinden mensen dat ziekenhuizen beter moeten uitleggen hoe het zit met parkeerkosten: kunnen mensen die vaak naar het ziekenhuis komen korting krijgen?; is het mogelijk een maandabonnement te kopen voor parkeren en wat kost dat dan?

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

10 mei 2018

Voor bijkomende service betalen vind ik normaal als je keus zou hebben om zonder te doen. Ziekenhuizen zoeken daarin de grens van waar wel of geen geld voor is te vragen, is mijn ervaring. Zonder tv kun je. Zonder koffie/thee kun je ook, indien er voldoende drinken bij het dagelijkse maaltijd-pakket verstrekt wordt. En hoe zit het met parkeren? Ziekenhuizen specialiseren zich meer en meer in behandelen van bepaalde aandoeningen. Daarom moet je als familie steeds verder gaan reizen tbv het dagelijkse ziekenbezoek. Via openbaar vervoer wordt dat gezien overstappen e.d. een dagtaak en is dan geen optie meer. Reiskosten voor langdurig ziekenbezoek van een gezinslid wordt overigens vergoed vanuit de zorgverzekering. Parkeerkosten is ook onderdeel van de reiskosten is mijn mening.

Top