HRM

Vierstroom Zorg Thuis schrapt een derde administratieve taken

Twee wijkteams van Vierstroom Zorg Thuis schrappen de komende maanden bij wijze van proef 35 procent van hun administratieve taken. Ook gaan ze in het kader van ‘regelarm’ werken nog eens 35 procent van hun werk anders organiseren.

Een zorgprofessional besteedt gemiddeld zo’n 40 procent van de zorgtijd aan administratie. “Dat moet anders”, oordeelden wijkverpleegkundige Annemieke Weulink en haar collega’s van het wijkteam van Vierstroom Zorg Thuis in Boskoop. “We ervaren dat veel taken en regels die vanuit de overheid of anderszins zijn opgelegd niet bijdragen aan de kwaliteit van zorg”, aldus Weulink. “We hebben daarom in kaart gebracht welke administratieve handelingen zinvol zijn en welke handelingen naar ons oordeel niet bijdragen aan de gezondheidszorg en het welzijn van onze cliënte”.

Vereenvoudigen

“We hebben in onze systemen aanpassingen gedaan die procedures vereenvoudigen en onze wijkteams gaan bepaalde taken niet meer of anders uit voeren”, licht directeur Susan Veenhoff het regelarm werken toe. “Zij registreren bijvoorbeeld niet meer elke minuut zorg die zij verlenen en gaan niet meer standaard allerlei formulieren invullen als daar vanuit de verpleegkundige anamnese geen aanleiding toe is.”

Het uiteindelijke doel is om met het terugbrengen van administratieve taken meer tijd te maken voor directe zorg aan de cliënten. “Natuurlijk volgen we ook nauw het effect van de nieuwe werkwijze op de tevredenheid van onze cliënten en de werkbeleving van onze medewerkers”, aldus Weulink. “Bij een positief resultaat rollen we deze nieuwe manier van werken naar al onze wijkteams uit”.

Vierstroom Zorg Thuis start deze proef voor een periode van vier maanden met instemming van zorgverzekeraars Menzis, VGZ, CZ, Zorg en Zekerheid en Zilveren Kruis.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top