ACTUEEL

OM eist celstraffen en beroepsverboden voor pgb-fraude

Vier leidinggevenden van drie zorginstellingen in Twente en Katwijk moeten celstraffen van vijftien tot dertig maanden plus beroepsverboden voor vijf jaar krijgen, omdat ze hebben gefraudeerd met pgb's. Dat eiste het openbaar ministerie (OM) op 5 juni bij de rechtbank in Almelo.

Twee andere verdachten hoorden celstraffen van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen zich eisen. Een zevende verdachte hangt een taakstraf van 180 uur, waarvan de helft voorwaardelijk, boven het hoofd. Voorts moeten de drie instellingen samen zo'n 525 duizend euro terugbetalen, vindt de aanklager.

Witwassen

Volgens het OM hebben de instellingen vanaf 2009 voor bijna 4 miljoen euro aan facturen geïnd voor zorg die niet is verleend. Ze hebben zich daarmee volgens het OM schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen. Het gaat om de Stichting Pastoraal Centrum Saron, Stichting In het Zadel, Stichting 't Zout.

Het OM vindt dat de instellingen zich hebben gedragen als een criminele organisatie, met een structuur en factureringsmethode gericht op het 'rotzooien met pgb's'. Rekeningen zouden doelbewust zijn opgevoerd om het maximale uit de pgb's te halen. Ook zouden kosten die niet onder het pgb vallen in rekening zijn gebracht, zoals voor langdurig verblijf.

Gedoogconstructie

Volgens de verdediging gaat het OM volledig voorbij aan een gedoogconstructie die al jaren praktijk is in de zorg. Daarbij kunnen instellingen flexibel met zorgvormen 'schuiven'. "Ze weten totaal niet hoe het werkt, ze zouden eens een lesje pgb moeten krijgen", aldus advocaat Arjan de Haan. De advocaten komen vanaf donderdag aan het woord.

Op 10 juli is de uitspraak. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top