HRM

'Hbo's hanteren studentenstops ondanks personeelstekort zorg'

Op elf van de zeventien hbo-opleidingen verpleegkunde geldt komend jaar een numerus fixus, terwijl het personeelstekort in de zorg toeneemt. De hogescholen hanteren de studentenstops omdat ziekenhuizen te weinig stageplekken bieden, schrijft de Volkskrant.

De studentenstops moeten zo snel mogelijk worden opgeheven, indien nodig onder druk van de minister van Onderwijs, bepleit de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN. De hbo-opleidingen zouden in plaats van een ziekenhuisstage een stage kunnen aanbieden die is verdeeld over verschillende sectoren.

In de zorg zijn op dit moment 120 duizend vacatures. De ziekenhuizen, die kampen met een tekort aan personeel, zijn zich ervan bewust dat ze zichzelf in de voet schieten als ze niet meer stageplekken regelen, zegt brancheorganisatie NVZ. De vergoeding voor begeleiding van stagiairs is volgens de woordvoerder echter te laag. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Koopman

12 juni 2018

Jammer dat de zorginstellingen er niet in slagen om op basis van strategische personeelsplanning met de 17 hogescholen, die een hbo verpleegkunde bieden, tot een deal te komen. Per regio zou dat moeten lukken. Het huidig ad hoc beleid leidt tot flinke krapte in 2022 en later! Er zijn ca 50.000 verpleegkundigen op hbo niveau, die naast hun werk ook stagiaires zouden kunnen begeleiden; een instroom van ca 8000 studenten zou geen probleem mogen zijn.

Top