ACTUEEL

Zuidoost-Groningen komt met alternatief voor plan Treant ziekenhuiszorg

De gemeenten in Zuidoost-Groningen en een deel van Drenthe willen er alles aan doen een complete ziekenhuiszorg in de regio te behouden, inclusief kindergeneeskunde en verloskunde. Dit hebben de gemeenten afgesproken tijdens een overleg op donderdag 28 juni, zo meldt Westerwolde Actueel.

De gemeenten reageren hiermee op de visie die Treant Zorggroep onlangs presenteerde. De zorggroep heeft in de regio drie ziekenhuizen. In een concept regiovisie van 18 juni ziet de zorggroep het Refaja Ziekenhuis omgevormd tot poliklinisch ziekenhuis. Acute, complexe en klinische zorg zou worden ondergebracht in een nieuw te bouwen interventiecentrum in midden Drenthe, aldus Westerwolde Actueel. Eerder maakte de zorggroep al bekend de verloskunde en kindergeneeskunde te willen concentreren in Emmen.

De gemeenten in Zuidoost-Groningen vinden dit onacceptabel en richten een taskforce op voor behoud van een complete ziekenhuiszorg in de regio. De taskforce bestaat uit diverse organisaties en instellingen, waaronder zorgverzekeraar Menzis, de Groninger ziekenhuizen, huisartsen en verloskundigen en wethouders uit de betrokken gemeenten. De provincie Groningen moet het gezelschap voorzitten.

Er is al een alternatief scenario ontwikkeld, waarin gekozen wordt voor een regionale netwerkbenadering waarbij gekeken wordt naar de gehele zorgketen. Door intensief samen te werken met huisartsen en verloskundigen, de omliggende ziekenhuizen en andere zorgpartners kan goede ziekenhuiszorg in het Refaja voor de 80.000 inwoners van het verzorgingsgebied worden behouden, is het idee.

Voor 1 januari 2019 moet de Taskforce een scenario presenteren dat tevens financieel is doorgerekend. Tot die tijd wil men dat Treant de besluitvorming omtrent haar regiovisie en de verloskundige zorg uitstelt, aldus Westerwolde Actueel.


0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top