ACTUEEL

Laurentius en CZ werken aan horizontaal toezicht

Het Laurentius Ziekenhuis en zorgverzekeraar CZ zetten een stap naar horizontaal toezicht. In plaats van controles achteraf, als de facturatie en betaling al achter de rug is, werken CZ en het Laurentius Ziekenhuis samen om de rechtmatigheid van declaraties in de processen te borgen.

Dat meldt het Laurentius Ziekenhuis uit Roermond in een persbericht. Op deze manier geven partijen gezamenlijk zekerheid over de zorgregistratie en facturatie bij het ziekenhuis, met minder administratie voor het ziekenhuis en eerder inzicht in de zorgkosten en een breder beeld van de dagelijkse ziekenhuispraktijk voor CZ.

Efficiëntieslag


Het Laurentius Ziekenhuis heeft vorig jaar als eerste ziekenhuis alle werkzaamheden voor de verklaring van horizontaal toezicht type 1 gecombineerd met de werkzaamheden voor de controle van de jaarrekening. Daardoor wordt nog een extra efficiëntieslag gemaakt. De komende periode gaat het Laurentius Ziekenhuis haar processen zo aanpassen dat er continu verbetering plaatsvindt op gesignaleerde risico’s. Aan het einde van het jaar wordt een type 2 verklaring gevraagd op de hoge risico’s. Uiteindelijk is het streven om in de toekomst de werkzaamheden van de accountant nog meer te laten samen vallen met horizontaal toezicht.

Werkrelatie

Door samen na te denken over rechtmatigheidsvragen en de interne beheersing samen te bespreken hebben Laurentius en CZ een efficiënte werkrelatie met elkaar gekregen, zo geeft de zorgverzekeraar aan. Het voordeel voor de verzekerde is onder andere dat correcties achteraf worden voorkomen.

“Het streven van horizontaal toezicht is om een gezonde balans te vinden tussen zorglevering en de registratie daaromheen”, zegt Michael Ehlen, manager F&C Laurentius Ziekenhuis. “Een effectieve registratie komt ten goede aan de zorg voor de patiënt. Het optimaliseren van de registratie begint met een grote betrokkenheid van onze zorgprofessionals. Zij verzorgen samen met de collega’s van de zorgadministratie de juiste registratie aan de bron. Door de werkzaamheden van de accountant te combineren hebben we tegen een geringe meerprijs zekerheid over de juistheid van de facturatie.”

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top