Tech

MMC wil 300 operaties uitvoeren met nieuwe robot

Patiënten kunnen binnenkort in Zuidoost-Brabant geopereerd worden met een operatierobot. Zij kunnen hiervoor terecht in het nieuwe operatiecomplex van Máxima Medisch Centrum (MMC) locatie Veldhoven. Tot nu toe moet hiervoor nog afgereisd worden naar ziekenhuizen buiten de regio. De robot wordt ingezet bij complexe kijkoperaties op het gebied van urologie, gynaecologie en chirurgie.

Het Máxima Medisch Centrum (MMC) gaat zijn nieuwe operatiecomplex in Veldhoven inrichten met een Senhance-robot. Het ziekenhuis wordt hiermee het eerste in Nederland dat deze operatierobot gebruikt.

"De robot vervangt ons niet, maar maakt het werk wel nauwkeuriger", zegt uroloog Kevin de Laet. "Moeilijk bereikbare plekken in het lichaam waar weinig ruimte is, zoals diep in het bekken, zijn makkelijker te opereren. Ook de ergonomie voor de operateur verbetert, waardoor we fitter zijn en met meer focus werken."

300 operaties per jaar

Het ziekenhuis en de maatschap van medisch specialisten (MSB de Medici) financieren de robot gezamenlijk. "We vinden het gezien de snelle ontwikkelingen in de robottechniek belangrijk dat we mee kunnen innoveren. Daarom heeft MMC een samenwerking opgezet met de leverancier en de Technische Universiteit Eindhoven", zegt gynaecoloog Marlies Bongers.

De operatierobot gaat in eerste instantie ingezet worden bij complexe ingrepen als urologische, baarmoeder- en maagdarmoperaties. Medio oktober neemt MMC op locatie Veldhoven een het nieuwe operatiecomplex en centrum voor dagbehandeling in gebruik. Er komen acht nieuwe operatiekamers, waarvan er één geschikt is gemaakt voor robotchirurgie. Naar schatting worden daar straks driehonderd operaties per jaar met de robot uitgevoerd.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top