Vastgoed

Tuin of balkon weer verplicht voor zorgwoningen

De minimale eisen voor het bouwen van zorgwoningen gaan opnieuw op de schop. Als gevolg hiervan wordt buitenruimte bij zorgwoningen opnieuw verplicht.

In december 2014 versoepelde toenmalig minister Blok van Wonen juist de minimale eisen voor het bouwen van zorgwoningen. Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd het Bouwbesluit te gaan herzien, waardoor de buitenruimte bij zorgwoningen –lee: een tuin  of balkon- juist weer verplicht gesteld gaat worden.

Campagne

Het voornemen wordt juichend ontvangen door de belangenvereniging van pgb-houders Per Saldo. Samen met Ieder(in), Oogvereniging en Pcob-Kbo voerde Per Saldo campagne voor aanscherping van de regels. Door verminderde mobiliteit zijn juist mensen met een beperking vaker gebonden aan eigen huis en tuin. Des te belangrijker dat ook bewoners van zorgwoningen beschikken over een buitenruimte, vindt Per Saldo. Bovendien sluit het aan bij het VN-verdrag voor rechten van mensen met een beperking: uitsluiting wordt voorkomen, in dit geval van een huis met een tuin en/of balkon.

De minister geeft aan dat bij nieuw te bouwen zorgwoningen groter dan 50 vierkante meter een eigen buitenruimte gerealiseerd moet worden; bij zorgwoningen kleiner dan 50 vierkante meter mag gekozen worden voor een gemeenschappelijke buitenruimte. Voor de wijziging van de bouwregelgeving moet wel het gebruikelijke proces doorlopen worden. Zo moeten de nieuwe maatstaven voor advies worden voorgelegd aan Overlegplatform bouwregelgeving. Maar volgens Per Saldo staat startende initiatieven niets in de weg om alvast aan te sluiten bij de nieuwe regelgeving en bewust rekening te houden met buitenruimte.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top