ACTUEEL

RIVM activeert Nationaal Hitteplan

Door de komst van aanhoudend warm weer is maandag het Nationaal Hitteplan geactiveerd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) roept mensen op om extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen.

"Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan binnen vijftien minuten verbranden", waarschuwt het gezondheidsinstituut.

Het KNMI heeft maandagmiddag code geel afgekondigd in verband met de aanhoudende hitte. De weercode houdt verband met het Nationaal Hitteplan. De maximumtemperaturen liggen maandag tussen 25 graden op de Wadden en 30 graden in het zuidoosten en dinsdag tussen 27 en 33 graden. In de nacht van maandag op dinsdag komt de minimumtemperatuur op veel plaatsen niet beneden de 17 graden, aldus het weerinstituut.

Lichamelijke inspanningen

Volgens het RIVM zouden mensen lichamelijke inspanningen in de middag moeten beperken. Ook zouden ze de woning koel moeten houden met zonwering, ventilators of airconditioning. Daarnaast adviseert het RIVM om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te beschermen tegen de zon.

De Inspectie Gezondheidszorg gaat extra controleren bij verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen of de regels die gelden tijdens een hittegolf goed worden nageleefd. Zo wordt er extra gelet of ouderen voldoende te drinken krijgen en of zorginstellingen voor voldoende koelte zorgen. "Mocht een bestuurder zijn verantwoordelijkheid niet nemen om benodigde maatregelen uit te voeren, dan dwingt de inspectie deze af." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top