ACTUEEL

Nivel introduceert vragenlijst veiligheidscultuur ziekenhuizen

Ziekenhuizen die inzicht willen krijgen in hun veiligheidscultuur kunnen daarvoor de COMPaZ-vragenlijst van onderzoeksinstituut Nivel gebruiken. De vragenlijst kan anoniem worden afgenomen onder medewerkers en vervolgens gebruikt worden om de veiligheidscultuur te bespreken en verbeteren.

De COMPaZ-cultuurmeting bestaat uit een digitale vragenlijst van vijftig vragen die de veiligheidscultuur op elf dimensies meten, zoals teamwork tussen en binnen afdelingen, het geven van feedback en het leren van fouten.

Ziekenhuizen kunnen in samenspraak met het Nivel de vragenlijst aanpassen aan de afdelingen en functies die het ziekenhuis kent. Het Nivel anonimiseert de resultaten in een rapport, waarin ze zowel ziekenhuisbreed als per afdeling worden gepresenteerd. Het rapport bevat aanbevelingen voor de praktijk én een benchmark met andere Nederlandse ziekenhuizen.

Bureaucratisch

"In veel ziekenhuizen is de cultuur de afgelopen jaren opener geworden", constateert het onderzoeksinstituut. "Elkaar aanspreken en van elkaar leren komt steeds vaker voor. Toch valt er vaak nog wat te winnen voordat er sprake is van een proactieve veiligheidscultuur. Op de landelijke cultuurladder heeft de veiligheidscultuur in ziekenhuizen of afdelingen zich ontwikkeld van reactief naar bureaucratisch en soms naar proactief."

De COMPaZ-vragenlijst kan ook extern worden gebruikt bij bijvoorbeeld (her)accreditatie-aanvragen en IGJ-gesprekken. Ook zijn de resultaten geschikt voor het maken van een vergelijking van de veiligheidscultuur  tussen de Nederlandse ziekenhuizen, aldus het Nivel.1 Reacties

om een reactie achter te laten

Richard Jansen

25 juli 2018

Goed stuk reclame! Vraag me alleen af wat de vragenlijst en benchmark kost. Nivel doet het trouwens wel goed de laatste tijd wat de marketing betreft.

Top