Finance

Kennemer fusie-organisatie maakt financieel valse start

Fusieorganisatie Kennemerhart heeft in 2017 een verlies geleden van bijna 4,2 miljoen euro. Dat meldt RTL Z op basis van de pas verschenen jaarrekening. Het negatieve resultaat komt volledig op het conto van ouderenzorginstelling Amie uit Zandvoort, dat begin dit jaar met SDHD tot Kennemerhart fuseerde.

Amie, met een jaaromzet van zo’n 20 miljoen, drie verzorgingshuizen en 425 werknemers, schrijft al langer rode cijfers. In 2015 bedroeg het verlies bijna 6 ton, in 2016 was dit bedrag verdubbeld tot 1,2 miljoen euro, vorig jaar uitmondend in een multi-miljoenenverlies van meer dan vier miljoen euro.

Ook zorginhoudelijk deed Amie het niet best. Zo plaatste de inspectie woonzorgcentrum Huis in de Duinen eind 2016 een half jaar onder verscherpt toezicht. Daarnaast waren er de nodige bestuurswisselingen. In korte tijd volgden drie (interim)bestuurders elkaar op.

Externe inhuur

In het jaarverslag wijt Kennemerhart de slechte resultaten aan hoge personeelskosten, met name door de kosten voor externe inhuur (5,4 miljoen euro) en door de extra inzet samenhangend met een kwaliteitsverbetertraject op één van de locaties. De “mismatch” tussen productie en kosten op de voormalige Amie locaties zorgden daarnaast voor een groter beroep op uitzendkrachten en zzp- ers, aldus Kennemerhart. Ook wijst de organisatie op het hoge verzuim van 6,5 procent.  

Voor dit jaar voorziet Kennemerhart een verlies van 1,2 miljoen euro. Daarnaast wordt rekening gehouden met een extra investering in de herinrichting van de ICT-omgeving en extra huisvestingskosten, gericht op het verminderen van de overmaat in de huisvesting. Deze investeringen en de benodigde extra gelden voor de nieuwbouw van Huis in de Duinen in Zandvoort worden uit eigen middelen gefinancierd.

Tegenover RTL Z laat een woordvoerster weten dat het voortbestaan van Kennemerhart, met een totale omzet van 86 miljoen euro, niet in het geding is. Volgens haar SHDH een bewust financieel verlies genomen om de ouderenzorg in Kennemerland op peil te houden. "Toen het verzoek van Amie kwam om hen te ondersteunen, vonden wij dat passen bij ons beleid", aldus de woordvoerster.

Ontslagvergoeding

De woordvoerster weerspreekt dat het ontslag van ex-topman Pieter Wetser, die in november moest opstappen als gevolg van 'verschillen van inzicht over het te voeren beleid van de fusieorganisatie', een rol heeft gespeeld bij de miljoenenverliezen. RTL Z meldt naar aanleiding van het jaarverslag dat Wetser, die twee jaar voor de instelling werkte, nog zeven maanden 'een adviesopdracht' mocht uitvoeren, terwijl hij daarnaast een ontslagvergoeding van 75.000 meekreeg.

 

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top