ACTUEEL

Bergman en NL Healthcare vragen vergunning aan voor fusie

Bergman Clinics en NL Healthcare Clinics willen hun fusieplannen doorzetten. Toen de twee zorgaanbieders de Autoriteit Consument en Markt eerder om toestemming vroegen, bleek dat zij hiervoor een vergunning moesten aanvragen. Dat hebben de twee bedrijven nu gedaan. Dat betekent dat de ACM nader onderzoek gaat instellen naar de gevolgen van deze concentratie voor de zorgmarkt.

De ACM meldt dat de Malenstein Holding, eigenaar van Bergman Clinics en NPM Capital, dat eigenaar is van NL Healthcare Clinics, op 6 augustus een vergunning hebben aangevraagd om een nieuwe onderneming te starten.

De twee zorgbedrijven kondigden hun fusie al september 2017 aan. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft al akkoord gegeven voor de samenvoeging. Met de krachtenbundeling spelen de twee bedrijven naar eigen zeggen in op de noodzaak tot schaalvergroting en specialisatie in de medisch-specialistische zorgsector.

Vorige maand maakte de ACM echter bekend dat er aanwijzingen waren dat de onderhandelingspositie van zorgverzekeraars na de fusie kan verslechteren. Dit kan tot gevolg hebben dat de fusiepartijen straks hogere tarieven kunnen vragen aan zorgverzekeraars, waardoor ook de premies voor verzekerden omhoog kunnen gaan. Daarom wil de ACM een diepgaander onderzoek doen naar de fusieplannen.

Tijdens het eerdere onderzoek van de marktwaakhond hebben de vijf betrokken zorgverzekeraars bezwaren naar voren gebracht tegen de concentratie. Een groep verzekerden blijkt het belangrijk te vinden dat in het polisaanbod de keuze om naar een zelfstandig behandelcentrum (ZBC) te kunnen gaan is opgenomen. Voor deze groep lijken ziekenhuizen veel minder een alternatief te zijn. Zorgverzekeraars lopen hierdoor na de concentratie het risico meer verzekerden te verliezen als zij de partijen niet contracteren. Hierdoor kan de onderhandelingspositie van de fusiepartijen sterker worden en kunnen zij zorgverzekeraars dwingen hogere prijzen te betalen en meer zorg af te nemen, aldus de ACM.

Bergman Clinics heeft 25 vestigingen in Nederland. NL Healthcare, met dochterondernemingen zoals Zonnestraal, Orthopedium, Dermicis, Medinova en NedSpine, heeft er 18. Met op jaarbasis meer dan 200 duizend nieuwe patiënten, een gecombineerde jaaromzet van 220 miljoen euro en 1.500 medewerkers vormen Bergman en NL Healthcare straks samen de grootste particuliere aanbieder van verzekerde planbare medisch-specialistische zorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top