ACTUEEL

'Migranten maken vaker gebruik van huisartsenpost'

Niet-westerse migranten maken veel vaker gebruik van de huisartsenpost (HAP) dan autochtonen. Ook ervaren migranten vaker problemen met de bereikbaarheid van hun eigen huisarts. De motieven om naar een HAP te gaan zijn gelijk aan autochtonen, maar migranten verwachten vaker 'actie' van een huisarts zoals lichamelijk onderzoek of medicatie.

Dat blijkt uit onderzoek onder meer dan elfduizend patiënten de tussen 2009 en 2014 contact hadden met 42 HAP’s verspreid door heel Nederland. De resultaten werden op 15 augustus gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Gerustgesteld

Voor alle bevolkingsgroepen waren de belangrijkste motieven om een HAP te consulteren hetzelfde, namelijk ongerustheid, de noodzaak voelen voor contact met een huisarts en behoefte aan medische informatie. Ongeacht hun afkomst, verwachtten de meeste patiënten een dokter te zien of advies te krijgen. Niet-westerse migranten verwachtten vaker lichamelijk onderzoek of medicatie in vergelijking met autochtonen. In het land van herkomst zijn migranten gewend sneller een lichamelijk onderzoek of medicatie te krijgen en hierdoor te worden gerustgesteld.

Bereikbaarheid

De onderzoekers bevelen aan om voorlichting aan migranten te geven over het doel (spoedeisende zorgvragen) van de HAP en de bereikbaarheid van huisartsenpraktijken te onderzoeken en te verbeteren. Met name in grote steden, waar relatief veel migranten wonen, is de telefonische bereikbaarheid van huisartsen een probleem.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top