ACTUEEL

'Vordering verzekeraars van 20 miljoen tegen ZGT is terecht'

De claim van zorgverzekeraars van 20 miljoen euro tegen Ziekenhuisgroep Twente (ZGT) is terecht. Dat schrijft minister Bruins (Medische Zorg) in een reactie op vragen van SP-Kamerleden Maarten Hijink en Henk van Gerven.

Aanleiding voor de vragen van Van Gerven en Hijink was de berichtgeving over de financiële nood bij de ziekenhuisgroep. ZGT, met locaties in Almelo en Hengelo, heeft 2017 afgesloten met een negatief resultaat van 15,6 miljoen euro. Uit de jaarrekening blijkt dat ZGT de zorgverzekeraars nog 20 miljoen euro aan bevoorschotting terug moet betalen.

Volgens de SP-Kamerleden wordt de ziekenhuisgroep door de zorgverzekeraars gestraft "voor het leveren van noodzakelijke zorg en voor de hoge prijzen van geneesmiddelen". Minister Bruins spreekt dit in zijn reactie tegen. "Het is gebruikelijk dat zorgverzekeraars afspraken maken met ziekenhuizen, waarbij bevoorschotting plaats vindt van verleende zorg, die later terugbetaald moet worden (indien er bijvoorbeeld sprake is van plafondoverschrijding). Als er geld teveel betaald is, is het logisch dat dit terugbetaald wordt", aldus de bewindsman.

Bruins wijst er verder op dat ZGT zich er al sinds 2016 bewust van was dat de doorbetaalde zorgdeclaraties, boven de maximale bedragen van de plafondafspraken, terugbetaald moesten worden. De ziekenhuisorganisatie kondigde bij de publicatie van de jaarrekening ook een herstelplan aan. Dat moet er toe leiden dat er in 2020 weer een positief resultaat zal zijn.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

20 augustus 2018

Grappig dat de Minister en Van Gerven hier langs elkaar heen praten. Het ziekenhuis heeft keurig de zorg geleverd (Van Gerven). De Verzekeraar heeft duidelijk afgesproken hier niet voor te zullen betalen (De Minister). De vraag die in de kamer beantwoord moet worden: hoe reëel is nu het dat geleverde zorg niet afgerekend wordt. In de rest van de maatschappij is niet betalen voor iets dat je wel gekregen hebt, zeer onbehoorlijk.

Top