ACTUEEL

Jeugdzorgwerkers eisen 750 miljoen euro

Medewerkers in de jeugdzorg eisen 750 miljoen euro extra voor jeugdzorg, minder bureaucratie en een einde aan de ‘aanbestedingswaanzin door gemeenten’. Om hun eisen kracht bij te zetten, gaan zo’n 2500 jeugdzorgwerkers maandag 3 september actie voeren in Den Haag. Dit meldt FNV Zorg & Welzijn.

De jeugdzorgwerkers zijn boos omdat zij door jarenlang bezuinigen, aanbestedingen door gemeenten en torenhoge administratiedruk niet meer genoeg toekomen aan het helpen van kinderen en gezinnen, aldus de vakbond. "Minister Hugo de Jonge en zijn voorganger luisteren al jaren niet naar de noodkreten uit jeugdzorg, daarom komen de jeugdzorgmedewerkers nu massaal naar Den Haag", aldus Maaike van der Aar van FNV Zorg & Welzijn. Deze groep gaat volgens haar niet zo snel de barricaden op voor zichzelf. "Maar er is een grens en die is nu ver overschreden."

Als gevolg van bezuinigingen op de jeugdzorg door de overheid raken de gemeentelijke geldpotten leeg. De zorgmedewerkers willen dat er 750 miljoen euro bij komt; dit bedrag bestaat uit het terugdraaien van de 450 miljoen euro bezuinigingen en 300 miljoen euro om de sterke toename van de vraag naar jeugdzorg aan te kunnen. Gemeenten proberen dit volgens de vakbond op te lossen met 'goedkope aanbestedingen voor te lage tarieven en te weinig tijd per kind'. Het gevolg is dat wachtlijsten oplopen en kinderen en ouders niet de zorg krijgen die hard nodig is.

Jeugdzorgwerkers lopen hierdoor vast, aldus FNV Zorg & Welzijn. Zij zijn voortdurend bang om hun werk te verliezen aan een andere organisatie, de werkdruk is torenhoog en er komt veel extra administratie bij. Elke gemeente heeft weer andere formulieren, codes en regels, en geld is beperkt. Hierdoor zijn jeugdzorgwerkers veel tijd kwijt aan verantwoording en het zoeken naar budget in plaats van met zorg.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top