ACTUEEL

Forse toename aantal legionellabesmettingen

Een recordaantal van 561 Nederlanders hebben vorig jaar een legionellabesmetting opgelopen. Van hen zijn er 31 overleden, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekend.

Het gaat om een forse toename. In 2016 raakten 454 mensen besmet, van wie er twintig zijn overleden.

De toename hangt mogelijk samen met de verandering van het klimaat. Door het warme weer worden zogeheten koeltorens in gebouwen, ideale plekken voor de legionellabacterie, intensiever gebruikt. Een andere oorzaak zou kunnen liggen bij afvalwaterzuiveringen van twee bedrijven in de vleesindustrie in Brabant. Die installaties zijn eerder aangewezen als bron voor mogelijke legionellabesmettingen in die regio.

Volgens het RIVM is er meer onderzoek nodig om de oorzaken van het gestegen aantal legionellabesmettingen vast te stellen.

Legionella is een bacterie die een acute infectie van de luchtwegen kan veroorzaken. Soms veroorzaakt de bacterie een zware longontsteking, beter bekend als de veteranenziekte.

Griep

Het RIVM maakte ook bekend dat afgelopen winter 900 duizend mensen geveld waren door de griep. Dat zijn er zo’n 400 duizend meer dan in het voorgaande griepseizoen. Door het hoge aantal griepgevallen lagen veel ziekenhuizen maanden overvol met patiënten. Zij moesten wegens complicaties van griep, meestal longontsteking, opgenomen worden. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top