ACTUEEL

VBHC zit om 'gewoon Nederlands' verlegen

Value based healthcare (VBHC) leunt te veel management speak. Daarmee dreigt de theorie overschaduwd te worden door het dominante ‘management-paradigma’, terwijl het in de kern van de zaak zou moeten draaien om waarde voor patiënten en professionals.

Dat betoogt bestuursvoorzitter Wim van Harten van Rijnstate in een blog op Qruxx.nl. In zijn bijdragen zet Van Harten een aantal voors en tegens op een rijtje. Op zichzelf is VBHC wat Van Harten betreft “gebaseerd op mooie en logische principes waarbij het accent gelegd wordt op de toegevoegde waarde en het resultaat van de inzet van zorgaanbieders in plaats van de tot nu gebruikelijke inspanningsverplichting”.

Maar Van Harten merkt ook op dat deze “plausibele en legitieme principes van waardetoevoeging en patiëntgerichtheid” in de praktijk niet verder komen dan onbewezen “beloftes van kostenbesparingen”. “Value- beperkt zich tot nu toe vooral tot, bureaucratisch geladen, outcome based healthcare”, aldus van Harten.

Waarschuwing

Dit wordt ook manifest in de VBHC-terminologie, met veel voorkomende begrippen als Patient Reported Outcome Measures (PROMs), Patient Reported Experience Measures (PREMs), Integrated Practice Unit (IPU), en full cycle of care. Met filosoof en denker des vaderlands René ten Bos maakt Van Harten zich zorgen over het dominante ‘management-paradigma’ dat uit deze terminologie spreekt. Daarom geeft Van harten zijn blog een disclaimer mee: “Een waarschuwing vooraf: deze tekst bevat veel management speak […] want  in gewoon Nederlands is een VBHC-blog niet te schrijven.”

 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaap van den Heuvel

19 september 2018

Helder verhaal Wim. Geen woord Spaans bij.

paul baks

19 september 2018

uit het hart gegrepen. dank.

Evelien van der vinne

20 september 2018

Mijn stakeholder analyse over VBHC laat zien dat NL-ers VBHC zien als ketenzorg over de schotten van de eerste en tweede lijn heen. Het draait om integrale zorg en ketenfinanciering!

Top