ACTUEEL

VVD-senator ontkent belangenverstrengeling bij Wmo-advies

Anne-Wil Duthler heeft haar rol als senator niet ingezet voor zakelijke belangen, zo laat het Eerste Kamerlid (VVD) weten in een verklaring. Ze reageert daarmee op een artikel van onderzoeksplatform Follow The Money (FTM).

In juli 2014 stemde de politica over een wetsvoorstel waarin adviezen van haar eigen bedrijf waren opgenomen. Dat ging over de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning), die zorgtaken bij gemeenten onderbracht.

De VVD-politica stelt in de verklaring dat zij niet de zogenoemde woordvoerder (specialist) op het dossier was. "De VVD-fractie volgt doorgaans het advies van de woordvoerder. Dat gold ook voor de Wmo. Alle leden van de VVD-fractie hebben destijds unaniem voor het wetsvoorstel gestemd. Ook ik heb de fractielijn gevolgd."

Volgens Duthler heeft haar bedrijf Duthler Associates geen teksten geschreven voor de wet. Ook zou ze geen persoonlijke, inhoudelijke bemoeienis met de opdracht hebben gehad. Het advies leverde 76.960 euro op (exclusief btw).

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de klus in 2013 wegens tijdgebrek onderhands gegund. Er bestond ook geen verplichting voor een Europese aanbesteding, aldus de VVD-politica verder. Dat gold ook voor een vergelijkbare opdracht uit 2014.

Hoogleraar staatsrecht Wim Voermans (Universiteit Leiden) vindt dat er "op zijn minst" sprake is van schijn van belangenverstrengeling. De senator werd eerder al verweten een dubbele pet op te hebben. (ANP/FTM)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

tjark reininga

25 september 2018

Het lijkt dom dat deze senator de belangenverstrengeling ontkent. Het gaat immers om een bedrijf waarvan zij eigenaar is. De kernvraag moet zijn of zij bij de bepaling van haar stemgedrag in de Kamer de zaak heeft beoordeeld of het belang van haar bedrijf. En dat is een kwestie van vertrouwen, zoals alles wat onze relatie met de door ons gekozen volksvertegenwoordigers. Ik wil wel geloven, dat zij zich vooral heeft laten leiden door de woordvoerder namens haar fractie. In hoeverre die is beïnvloed door de wetenschap, dat het te behandelen voorstel mede is tot stand gekomen door betrokkenheid van (een bedrijf van) zijn fractiegenote, is wat mij betreft een open vraag, die eerst en vooral beider fractie moet beoordelen.

Top