Tech

Ziekenhuizen en zorgverzekeraars voldoen aan privacywet

Alle gecontroleerde ziekenhuizen en zorgverzekeraars hebben een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) aangesteld en voldoen nu aan de verplichting daartoe van de Europese privacywetgeving. Dit is de opbrengst van een controle door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) bij 91 ziekenhuizen en 33 zorgverzekeraars.

In augustus maakte de AP bekend dat twee Nederlandse ziekenhuizen nog geen FG aangesteld hadden. Bijna een kwart van de ziekenhuizen had de contactgegevens van de functionaris niet gepubliceerd op de website, terwijl dit wel verplicht is volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Inmiddels staan de contactgegevens op de websites van alle gecontroleerde ziekenhuizen en zorgverzekeraars, constateert de AP.

Sinds 25 mei 2018 geldt de nieuwe Europese privacywetgeving, de AVG. Onderdeel hiervan is dat sommige organisaties, zoals ziekenhuizen en zorgverzekeraars, een FG moeten aanstellen die binnen de organisatie toezicht houdt op naleving van de AVG. De FG kan vanuit een onafhankelijke positie adviseren over hoe de privacywetgeving moet worden toegepast in zijn organisatie. De FG’s bij grotere zorgorganisaties moeten bovendien de medische gegevens van mensen beschermen.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top