ACTUEEL

Verplichte griepprik leidt tot boosheid bij zorgpersoneel

Het eventueel verplicht stellen van de jaarlijkse griepprik voor zorgpersoneel strijkt veel medewerkers tegen de haren in. Beroepsorganisatie voor verpleging en verzorging NU'91 stelt dat de verplichting in strijd is met artikel 11 uit de grondwet over onaantastbaarheid van het lichaam. Mocht staatssecretaris Blokhuis voor een verplichte griepprik besluiten, dan zal de beroepsorganisatie dat voor de rechter aanvechten.

Dat stelt NU'91 op 11 oktober in een persbericht. De organisatie reageert op berichten dat staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid een onderzoek gaat instellen naar het verplicht stellen van de griepprik voor alle personeel in de zorg.

Deskundigen

Hij komt daarmee tegemoet aan de conclusies van deskundigen na de zware griepgolf van deze winter. Die duurde achttien weken, wat veel langer is dan normaal. Er werden ongeveer 90 duizend mensen ziek en er stierven 9500 meer dan normaal. Een dan de redenen is de vaccinatiegraad onder zorgpersoneel, zo zeggen deskundigen. Er is nu ongeveer dertig procent gevaccineerd. Blokhuis wil dat in de toekomst het liefst naar honderd procent brengen.

Reacties

Deze aankondiging leidde tot allerlei boze reacties. In een poll op de Facebookpagina van vakblad Nursing is ongeveer negentig procent van de stemmers tegen verplichting en er kwamen honderden reacties. Sommigen kondigden zelfs hun vertrek uit de zorg aan, als de staatssecretaris zijn plannen doorzet.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

JJA Eijkenboom

12 oktober 2018

Bedenkelijke reactie van Beroepsorganisatie NU’91. Het risico voor patiënt en medewerker zou een centrale positie verdienen. Helaas staat ook hier de patiënt niet centraal.

Wulf van Loenen

12 oktober 2018

Staat helaas ook hier de patiënt niet centraal? Maar onder deze risicodoelgroep zelf is de griepprik ook gestaag minder populair aan het worden omdat zij na vaccinatie toch griep krijgen en/of bijwerkingen. Dat is ook niet zo raar, vaak steekt een andere influenza variant de kop op dan welke in het vaccin gedaan is. En het verzorgend personeel (verplicht) vaccineren helpt dan ook niet. Multinationals c.q. vaccinatielobby hebben hebben een lange arm in de politiek.

Arnout Orelio

13 oktober 2018

Er zijn weinig plekken waar de risico’s om - onverwacht - ziek te worden of beschadigd te raken zo hoog als in een ziekenhuis. De zorg zelf moet allemaal wetenschappelijk onderbouwd zijn, maar het leveren van zorg mag gewoon naar eigen inzicht?! Dat doen we in het verkeer toch ook niet. Of mag iedereen zelf bedenken of een veiligheidsgordel werkt en gedragen moet worden?

Jacob Wijnia

16 oktober 2018

Alle zorgverleners een prik? Gesuggereerd wordt dat ouderen ziek worden van zieke medewerkers. Wat dacht je van het bezoek? En van de medewerkers facilitaire dienst? En de onderhoudsmonteur en klusjes man? Geef de ouderen (die dat ook zelf willen!) een griepprik ter voorkoming van griep in plaats van (bijna) alle inwoners Nederland.

Top