ACTUEEL

Arkin experimenteert met ggz zonder tijdschrijven

De Amsterdamse ggz-instelling Arkin start per 1 januari een experiment met werken zonder tijdregistratie binnen enkele ambulante teams. Mogelijk kunnen medewerkers dan per dag drie kwartier extra aan de cliënt zelf besteden.

Dat meldt NRC Dagblad op haar site. Ggz-verpleegkundigen besteden ongeveer veertig procent van hun zorgtijd aan administratie. Als een cliënt bijvoorbeeld de separeercel in moet, dan moet ieder kwartier worden vastgelegd hoe het met hem of haar gaat en wat hij of zij doet. Dat moet in twee systemen worden gezet. Verpleegkundigen staan niet onwelwillend tegenover registratie en verantwoording, maar niet zoals dat nu gaat. Het liefst zien ze de kwartierregistratie afgeschaft.

Uitstroom

“Onze behandelaren moeten nu elk telefoontje dat ze plegen verantwoorden. Het keurslijf van die tijdsregistratie ervaren ze als een last. Ze zien het nut er niet van in. Er stromen vanwege de regeldruk medewerkers uit”, zegt bestuurder Dick Veluwenkamp van Arkin.

(Ont)regel de zorg

Arkin heeft hen voor een deel al ontlast. Inmiddels heeft elke ggz-afdeling een stafverpleegkundige aangesteld voor de administratieve zaken. Zo krijgen andere verpleegkundigen meer tijd voor de patiënt. Vanaf volgend jaar mogen een paar ambulante teams, bij wijze van experiment, werken zonder tijdregistratie. Het experiment is onderdeel van het VWS-actieplan (Ont)regel de zorg. Slaagt het, dan wil het ministerie kijken naar aanpassingen in de wet- en regelgeving.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top